Stanković uručio besplatan školski pribor i rančeve đacima

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije (KT) Zoran Stanković podelio je besplatan školski pribor i rančeve đacima prvacima u školama „Dragomir Trajković“ u Žbevcu i „Sami Frašeri“ u Lučanu.

Koordinaciono telo je jedanaestu godinu zaredom obezbedilo besplatan školski pribor za sve prvake u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa – njih 849, što je za 50 manje nego prošle godine.

U dvema pomenutim školama u bujanovačkoj opštini, Stankovića su sačekala dvadeset tri prvaka – 10 u Žbevcu i 13 u Lučanu.

- Imamo trideset tri nova đaka, a ovih trinaest pohađaju prvi razred u matičnoj školi.

Naravno, i naši najmlađi učenici u područnim odeljenjima u Končulju, Turiji i Dobrosinu su dobili komplete.

Zahvalio bih se Koordinacionom telu u svoje ime, ali posebno u ime roditelja dece, kojima je ovakva vrsta pomoći sigurno dobrodošla - rekao je za Bujanovačke direktor škole u Lučanu Ćemal Bećiri.

Nakon podele školskog pribora i rančeva, Bećiri je Stankovića upoznao sa problemima sa kojima se škola susreće na samom početku školske godine – nedostatak udžbenika na albanskom jeziku, dvojezičnih dnevnika, ali i dotrajalosti objekta u kojem se škola nalazi.

- Na obezbeđivanju udžbenika za decu koja uče na albanskom jeziku se intenzivno radilo u proteklom periodu i nastavićemo da radimo.

Udžbenici kasne zbog kašnjenja Nacionalnog saveta Albanaca sa dostavom udžbenika koje je trebalo izraditi.

Ipak, u planu je da deca dobiju 18 knjiga tokom godine.

Čeka se saglasnost nadležnih organa za uvođenje udžbenika u nastavu i ostale redovne procedure, a sredstva su obezbeđena - rekao je Stanković.

INFRASTRUKTURNI I TEHNIČKI PROBLEMI

Kako je naglasio Stanković Koordinaciono telo će se u narednom periodu posebno posvetiti otklanjanju infrastrukturnih i tehničkih nedostataka u školama.

- Govorimo o prokišnjavanju, poboljšanju energetske efikasnosti, kupovini nastavnih učila, govorimo o školama koje su prilično devastirane, gde neke stvari nisu menjane i po 40 godina. Sve to je nešto na čemu smo i inače radili i što će biti nastavljeno još boljom dinamikom - istakao je prvi čovek KT-a.

Na radost dece, školski pribor i rančevi nisu bili sve što sto su dobili. prvacima u Žbevcu je nekadašnji selektor futsal reprezentacije Srbije, a sada vlasnik fudbalskog kluba "Mungosi" iz Beograda, Aca Kovačević, poklonio trenerke i sportske rančeve. Trenerke su od Koordinacionog tela dobili i najmlađi osnovci u Lučanu, a Savez za školski sport Srbije im je poklonio majice.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Šesti rođendan Vranje News-a »

Vranje - Ako bi nas neko pitao da opišemo proteklih 2.190 dana, odgovorili bismo mu da to nisu bile ni godine duge, a ni...