Stanković se ogradio od afere vezane za sudiju Mariju Janićijević

Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković izjavio je da je u skladu sa Etičkim kodeksom sudija "dužan da se u obavljanju sudijske funkcije i u postupcima van suda ponaša na način koji doprinosi očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudija", a da su u skladu sa istim kodeksom na uzdržavanje od nedoličnih postupaka koji mogu narušiti poverenje javnosti u sud kako on tako i sudije, "pa i sudija Marija Janićijević", kaže se u saopštenju koje je potpisao Stanković.

Stanković se saopštenjem oglasio povodom kompromitjućih tekstova i fotografija, vezanih za Janićijevićevu, objavljenih u više tabloida.

U tekstovima se ukazuje na navodno ponašanje suprotno Etičkom kodeksu sudija.

- Zbog objavljenih fotografija i navoda u tekstovima, a koji ukazuju na ponašanje sudije Marije Janićijević, obavio sam konsultacije sa predsednikom Vrhovnog kasacionog suda Dragomirom Milojevićem.

On mi je saopštio da je podneo prijavu disciplinskom tužiocu radi pokretanja postupka i utvrđivanja eventualne odgovornosti sudije Marije Janićijević - kaže se između ostalog u Stankovićevom saopštenju.

U navedenom postupku, dodaje se, "nadležni organi će utvrditi sve relevantne činjenice i doneti odgovarajuće odluke, što je svakako u interesu i ovog suda i svih sudija".

- Bez obzira na ishod disciplinskog postupka, eventualna odgovornost jednog sudije ne može se pripisivati celom kolektivu.

Pa ni celokupnom pravosuđu Republike Srbije, pogotovu što su Osnovni sud u Vranju i ostali sudovi sa teritorije Republike Srbije, ostvarili solidne rezultate, a što se jasno može videti iz godišnjih izveštaja Vrhovnog kasacionog suda.

Takođe, odgovorno izjavljujem da su navodi koji su izneti u pojedinim tekstovima o mojoj navodnoj vezi sa sudijom Marijom Janićijević i njenom sestrom Aleksandrom Ilić, potpuno neosnovani i neistiniti - napisao je Stanković u saopštenju za javnost.

Najnovije vesti