Stanković sa liderima Albanaca: Bezbednosna situacija stabilna

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, ocenio je da je situacija u ovim opštinama, kao i u protekloj godini, stabilna, bez političkih ispada ili narušavanja bezbednosti.

On je, u saopštenju na sajtu Koordinacionog tela, konstatovao da su razgovori predstavnika lokalnih samouprava i državnih organa na tom području svakodnevni, a da se tenzije sa Kosova i Metohije prethodnih dana nisu prenele na jug Srbije.

Stanković je istakao da albanski predstavnici lokalnih vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac u potpunosti poštuju zakone i pravne norme države Srbije.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, rekao je da se na stanovnike tog područja, kao ni na lokalnu vlast, "nisu odrazila događanja u Kosovskoj Mitrovici".

- Važnije nam je da pričamo o nerešenim problemima, nego o odnosima Srbije i Kosova.

Mi smo još taoci nerešenih pitanja između Srbije i Kosova - naglasio je Arifi.

On je napomenuo da je za Albance u Preševu najvažnije rešavanje pitanja suda u tom gradu, obezbeđenje zdrave pijaće vode i poboljšanje ljudskih prava.

Arifi je ukazao i na dugogodišnji problem zatvorenog malograničnog prelaza Miratovac-Lojane, na granici sa Makedonijom, što je za stanovnike opštine Preševo od velikog značaja.

- Republika Srbija je učinila sve kako bi taj prelaz bio otvoren.

Srbija se zalaže za pozitivno rešenje tog pitanja - objasnio je Stanković.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, rekao je da ne veruje da će se dešavanja iz Kosovske Mitrovice preneti na jug Srbije.

On je, međutim, upozorio i na, kako ih je okarakterisao, "zabrinjavajuće izjave" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, rekao je da je situacija u toj opštini stabilna, kao i da je saradnja Srba i Albanaca na najvišem nivou.

- Mi ne delimo probleme opštine na dva dela, oni su za sve nas isti.

Potrebna su nam nova radna mesta za mlade i bolje korišćenje prirodnih bogatstava koje imamo - istakao je Arsić.

Najnovije vesti