Stanković: Nadam se da su Albanci svesni koju političku igru igraju

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, oglasio se u utorak saopštenjem za medije u kome se kaže da je političkim predstavnicima Albanaca iz ovih opština "nebrojeno puta rečeno da oni nisu tema razgovora u Briselu", kao i da su oni „građani Republike Srbije i da svoje probleme, kao i do sada, rešavaju u nadležnim državnim organima zemlje u kojoj žive“.

Povodom izjava političkih lidera Albanaca tokom konferencije za novinare u Prištini, Stanković je napisao da "teška retorika dovodi u zabludu obične ljude" i da je "veoma nepopularna".

- Kada tako lako kažete da ste najdiskriminisanija nacija, onda sigurno znate da ta teška retorika uvek upozorava na problem i loše kvalifikuje državu u kojoj živite.

Ako to za vas podrazumeva da bi trebalo da imate poseban tretman, onda sigurno znate da vi to u Srbiji imate, kao i brigu države koja poštuje Ustav RS, zakone i konvencije o pravima nacionalnih manjina i ulaže u te tri opštine i sredstva i napore kako bi građani što bolje živeli.

Kada kažete da bi vam bilo negde drugo bolje, onda morate da budete svesni koju političku igru igrate i za koga, kao i šta možete da dobijete, a šta da izgubite u njoj.

Morate, takođe, da budete svesni i kako se vaše reči reflektuju kod građana Srbije - rekao je Stanković i dodao da su život i politika stalni proces donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti.

- Srce jednog političara mora da bude u glavi.

Svaki lider mora da vodi, pre svega, računa o građanima i da ne podiže tenzije tamo gde ih nema - naveo je Stanković u sapštenju koje je objavljeno na sajtu Koordinacionog tela.

- Čuo sam juče na pomenutoj konferenciji za novinare od jednog političkog lidera Albanaca iz opštine Preševo, da ideja o granicama nije Tačijeva nego Albanaca iz Preševa iz 1992. godine.

Upravo sam od istog tog političara čuo svojevremeno da je vreme da se stavi tačka na priče o promenama granica na Balkanu i da Preševo i druge albanske opštine na jugu svoju budućnost treba da traže u okvirima Srbije“ (intervju avgust 2016) - objasnio je Stanković.

On je istakao i da će, bez obzira na sve, u državi Srbiji imati uvek konstruktvinog saradnika čija ruka je pružena.

- Svi politički lideri iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa veoma dobro znaju da je najveći problem u tim opštinama ono što zanima obične ljude, a to je nezaposlenost.

Koordinaciono telo će i dalje nastaviti, kao i do sada, da zajedno sa drugim državnim organima Republike Srbije radi na poboljšanju uslova života i rada građana u tim opštinama - naglasio je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela istakao je da je u ove tri opštine juga centralne Srbije bezbednost stabilna, da nema međunacionalnih i drugih sukoba i tenzija.

Najnovije vesti