Stanković: Izlazak Albanaca na izbore potvrda da su deo Srbije

Intezivni razgovori između Beograda i Tirane daju rezultate tako da postepeno ali sigurno svi na ovim prostorima shvataju da su Albanci sa juga centralne Srbije građani Republike Srbije što njihov sporazum o zajedničkom izlasku na izbore praktično potvrđuje, izjavio je za "Politiku" predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković.

Odluka albanskih partija da na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji nastupe na zajedničkoj listi doneta je 16. januara, u prisustvu zvaničnika vlade u Tirani.

Zajedničku listu činiće Partija za demokratsko delovanje (PDD), Alternativa za promene, Demokratska partija, Pokret za reforme (DPA) i Pokret za demokratski prores koji će delovati pod jednim programom, a lideri ovih stranaka očekuju da će imati više od dva poslanika.

Stanković je podsetio da je do sada "većina albanskih stranaka bojkotovala izbore i na taj način su gubili priliku da učestvuju u donošenju odluka u parlamentu i drugim državnim organima".

- Potrebno je da Albanci imaju svoje predstavnike koji će zastupati njihove interese kroz državne institucije Srbije.

Svojevremeno su prilikom poseta našoj zemlji i sam Edi Rama, Iljir Meta i Bujar Nišani poručili svojim sunarodnicima da su oni građani Republike Srbije i da bi svoje zahteve, probleme, trebalo da rešavju kroz institucije Srbije.

Upravo verujem da je sporazum potvrda tog stava, a sastanak u Tirani vidim kao želju da se ohrabre da izađu na izbore.

Njihovi programski principi govore da će oni zastupati rešavanje širokog spektra pitanja što ukazuje da su svesni činjenice da se razgovorom rešavaju problemi, a ne bojkotom.

Takođe, oni imaju svako pravo po zakonu da se politički organizuju i udružuju - istakao je Stanković.

On je ukazao da "nije bitno gde su razgovori bili i gde se sporazum potpisao, bitan je sadržaj i poruka Republici Srbiji".

Na pitanje da li to što je sporazum potpisan u Tirani, a ne u Prištini, znači zbližavanje privrmenih kosovskih institucija, Stanković kaže da „suštinski, Priština nikad nije bila mesto gde su se politički lideri Albanaca sa juga centralne Srbije dogovarali o bilo kom pitanju“.

- Naglašavam da je izneti stav međunarodne zajednice da Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi treba da izađu na izbore s obzirom na to da su građani Republike Srbije i da na taj način zajedno sa svim insitucijama i uz njihovu pomoć obezbede brži razvitak i boljitak stanovnika u tim opštinama - poručio je Stanković.

Bujanovac i Preševo sredinom ove nedelje posetio je i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, koji se tom prilikom sastao i sa predstavnicim ove dve opštine i liderima PDD i Alternative za promene, Šaipom Kamberijem i Šćiprimom Arifijem.

Godfri je rekao da je cilj njegove posete upoznavanje sa situacijom u Srbiji i istakao da je dijalog najbolji način za rešavanje problema.

Na konstataciju da deo javnosti, kritikujući sporazum albanskih partija, u njemu vidi porast uticaja Tirane, pa i "velikoalbanske" tedencije, Stanković je ukazao da bi Republika Albanija trebalo "da se stara o svojim sunarodnicima koji žive van Albanije, kao što to radi Srbija, i to pravo niko nikom ne spori".

- Javnost ne bi trebalo da kritikuje ovaj sporazum jer upravo on pokazuje pozitivnu promenu stava Albanaca prema državi i njenim institucijama.

Važno je da se zna da je Beograd adresa za rešavanje problema, unapređivanje njihovog položaja, kako ekonomskoh tako i prava i sloboda u skladu sa Ustavom, zakonima i konvecijama o nacionalnim manjinama i da je to jedini put.

Svestan sam da ovaj sporazum svako tumači na svoj način ali lično verujem da on doprinosi boljem razumevanju - zaključio je Stanković.

Najnovije vesti