Stanisavu Petruševiću posthumno gramata Eparhije vranjske

Gramata Eparhije vranjske dodeljena je posthumno pokojnom protojerej-stavroforu Stanisavu Petruševiću za, kako je potencirano, "bogougodno delo u obnovi i očuvanju Manastira Prepodobni Prohor Pčinjski".

Gramate eparhije u petak uveče uručene su članovima Organizacionog odbora za obnovu manastirskog Kraljevog konaka, i to članovima Organizacionog odbora za proslavu jubileja 950 godina Manastira Prepodobni Prohora Pčinjskog, državnim organima, gradskim i opštinskim institucijama, organizacijama, udruženjima i svima koji su, kako je naglašeno, "doprineli da se protekli jubileji održe na prigodan i dostojanstven način i svojim trudom i zalaganjem u očuvanju i obnovi Svetoprohorske obitelji učinili da ona zasija onim sjajem koji i treba da je krasi".

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji devet ordena koje, na predlog nadležnog eparhijskog arhijereja, dodeljuje Sveti arhijerejski Sabor, odnosno Sveti arhijerejski Sinod.

Gramata je priznanje za zasluge odlikovanih.

Podsećanja radi, protojerej stavrofor Stanisav Petrušević (1953), koji je više od četiri decenije proveo kao sveštenik u Vranju, preminuo je 4. jula ove godine u Beogradu posle duže bolesti.

Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a potom Teološki fakultet u Beogradu.

Bio je učenik patrijarha Pavla i đakon kod potonjeg, sada počivšeg patrijarha Irineja, koji je Petruševića kao episkog niški rukopoložio u sveštenički čin 1975. godine.

Tokom svešteničkog poziva obavljao je mnoge značajne eparhijske dužnosti, između ostalog bio je arhijerejski namesnik, starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju i starešina Crkve Svete Petke, kao i sekretar episkopa vranjskog.

Bio je poznat kao čestit i uvažen sveštenik, veoma blag prema parohijanima.

Penzionisan je 2019. nakon 42 godine službe u crkvi.

Najnovije vesti