Stamenković: Novo ruho muzej kuće Bore Stankovića

Narodni muzej u Vranju je čuvar kulturnog blaga Srpskog naroda ovog kraja i kulturni stožer našeg grada i kao takav danas polaže ispit pred svojim sugrađanima, pokazujući ozbiljnost u očuvanju i prezentaciji onog što su nam preci ostavili, izjavio je direktor muzeja Sađa Stamenković, uoči otvaranja nove stalne postavke Muzej kuće Bore Stankovića.

- U 2019. godini na konkursu Ministartva kulture i informisanja Republike Srbije iz oblastio muzejskog nasleđa vranjskom muzeju su odobrena sredstva za projekat "Osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej kuće Bora Stanković u Vranju".

Zahvaljujući ovim sredstvima Muzej je uspeo na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta našeg slavnog pisca.

Muzej kuća je od danas u novom ruhu, nakon pola veka postojanja - kaže Stamenković.

U protekle tri godine Narodni muzej Vranje i Muzej kuća Bore Stankovića su, uz pomoć grada Vranja i rukovodstva lokalne samouprave, te svesrdnu pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizovali više projekata s ciljem očuvanja kompleksa Muzej kuće.

- Naša je dužnost da svojim potomcima, budućim generacijama, ostavimo u punom sjaju nasleđe o kome brinemo i koje su nam prošle generacije ostavile na staranje.

Jedan od bisera našeg grada je svakako Muzej kuća Bore Stankovića koju sa velikim ponosom pokazujemo svim gostima koji pohode naš grad - navodi Stamenković.

U 2017. godini, dodaje Stamenković, Munistartvo kulture Republike Srbije na konkursu Gradova u fokusu je za sanaciju kuće odvojilo 5 miliona, a Grad Vranje oko 800.000 dinara "za rekonstrukciju krova i nabavku specijalne ćeremide koje nema na našem tržištu".

- Radovi su završeni tokom 2018. godine kada smo početkom novembra u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića otvorili Muzej kuću za posetioce.

Svečano otvaranje nove postavke zakazano je za četvrtak u 13 časova.

Najnovije vesti