Protest protiv akušerskog nasilja: Inicijativa demonstranata predata menadžmentu ZC Vranje VIDEO

Protestna šetnja više desetina građana i građanki održana je u subotu u Vranju, zbog ranije prijavljenog slučaja akušerskog nasilja koji se dogodio u Službi za ginekologiju i akušerstvo u Zdravstvenom centru Vranje.

Građani su u znak protesta prošetali od zgrade Gradske uprave do ulaza u Opštu bolnicu Vranje, noseći transparente Renovirajte doktorsku etiku, Porođaj, život sreća, Dečiji život nema cenu, Ljudska prava žena - moje telo moja odluka, Nebriga + neznanje = Ginekologija Vranje i sl.

Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju kazala je novinarima ispred bolničke kapije, nakon što demonstranti nisu pušteni da uđu u krug Zdravstvenog centra, da ishod postupka u vezi sa sumnjama na akušersko nasilje čekaju svi.

"Na osnovu toga i svih sličnih prijava u Srbiji, grupa žena iz Vranja, sa svim ženama prisutnim na protestu, i muškarcima kao našoj najvećoj podršci u borbi za prava žena, pripremili smo inicijativu koju smo danas predali predstavnicima Opšte bolnice u Vranju i Zdravstvenog centra.

Očekujemo da bude prosleđena direktoru Zdravstvenog centra Vranje", rekla je Antić Ristić.

Upravnica bolnice Nataša Stoiljković kazala je da podržava protest, jer je "protiv bilo kakve vrste nasilja".

"Ovde pružamo pomoć ljudima žrtvama nasilja, od verbalnog do bilo kakvog drugog", kazala je Stoiljković.

U vezi sa slučajem navodnog akušerskog nasilja, koje je prijavila porodilja S.J. iz Vranja, rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje je saopštilo da je, u skladu sa postojećim medicinskim pravilnicima, "pokrenulo postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje.

Rezultati te kontrole za sada nisu poznati.

Najnovije vesti

Foto ustupljena fotografija www.vecteezy.com Katar ponovo najbolji u Aziji »

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentaln...