SSP u Vranju promovisao Alimentacioni fond

Članovi Stranke slobode i pravde (SSP) promovisali su ovog vikenda u Vranju predlog Zakona o Alimentacionom fondu.

Procenjeno je, naglašavaju iz SSP, da u Republici Srbiji trenutno ima 300.000 samohranih roditelja.

- Suštinski problem svih njih predstavlja obezbeđivanje finansijske sigurnosti za decu koja nastavljaju da žive sa tim jednim roditeljem.

Pored problema u vezi sa finansijskom sigurnosti dece, tu je i pitanje finansijske sigurnosti samohranih roditelja kod kojih ostaju deca - navode iz SSP-a.

Osetljiv period za samohranog roditelja, dodaje se, počinje pokretanjem brakorazvodne parnice preko perioda trajanja iste do njenog okončanja i određivanja iznosa alimentacije.

- Za mnoge samohrane roditelje čak i okončanje brakorazvodne parnice ne znači finansijsku sigurnost, jer mnogi nesavesni roditelji ili pak oni koji nisu finansijski stabilni ne izmiruju svoje obaveze prema detetu.

Zbog svega navedenog SSP nudi donošenje Zakona o Alimentacionom fondu.

To je državni fond zasnovan je na rešenjima koja postoje u velikom broju razvijenih zemalja.

On pruža sigurnost i zaštitu samohranim roditeljima i njihovoj deci u vezi sa redovnom i sigurnom isplatom alimentacije.

Fond funkcioniše tako da obavlja isplatu izdržavanja do određenog maksimalnog iznosa ako izdržavalac ne plaća.

Fond vodi postupak protiv nesavesnog roditelja.

Kada Fond namiri svoje troškove, višak novca se isplaćuje samohranom roditelju - navode iz SSP-a.

Alimentacioni fond donosi sigurnost za samohrane roditelje i decu bez potrebe da samohrani roditelj sam pokreće skupe i duge procese izvršenja protiv drugog roditelja, naglašava se.

- Kada govorimo o samohranom roditelju, tu ne mislimo samo na samohrane majke već mislimo i na samohrane očeve koji su u problemu kada nesavesni drugi roditelj, posle odluke suda, ne izmiruje svoje obaveze.

Novac iz Alimentacionog fonda isplaćivao bi se od momenta podnošenja brakorazvodne parnice.

U slučaju vanbračnih zajednica novac bi se isplaćivao od trenutka podnošenja zahteva za izdržavanje deteta, a suma o kojoj bi bilo reči je oko 12.000 dinara - navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da su Vranjanci imali sluha za predlog SSP-a.

- U velikom broju su, na štandu Stranke slobode i pravde, svojim potpisom podržali predlog Zakona o Alimentacionom fondu.

Pozivamo i sve ostale da dođu u stranačke prostorije SSP Vranje, u Ulici Partizanskoj 10, svakog radnog dana od 18 do 20 časova i svojim potpisom daju podršku ovom predlogu zakona - zaključuje se u saopštenju SSP Vranje.

Komentari

Čast izuzecima ali znam primer žene koja je kao tzv. samohrana majka, razvedena a i dalje u braku sa istim mužem uzimala alimentaciju za oba deteta kao kobajagi samohrana majka i plus dodatak za samohranog roditekja. tj. nje. Deca već velika a ona je sve to lepo iskoristila. Iškolovala ih i koristila do zadnjeg dana punoletstva dece. I dalje razvedena živi u braku sa istim mužem, ali eto prevarila sistem.

Pa što je ne prijavite? Da niste možda čuli da je vašem frizeru neko ispričao kako mu je prijatelj reko da zna čoveka koji ima drugara od čije devojke je najbolja prijateljica na lažnom bolovanju? Da ukinemo bolovanje onda?

Pa prijavi je ti druže profesore kad se toliko praviš pametan.Izvolte...nego i ti si uzurpirao sistem pa braniš sebi slične...U mišju rupu i pokrij se ušima...

Najnovije vesti