SSP: Tražimo odgovor - šta je do sad uradila mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja

Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju u sredu su konstatovali da se još uvek ne zna šta je Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja uradila od svog osnivanja do danas, kao da o tome ne postoje ni konkretni pokazatelji.

"Lokalna samouprava pohvalila se osnivanjem Lokalne mreže za prevenciju, o kojoj znamo da se povremeno sastaje, da je otvorila broj za prijavu vršnjačkog nasilja, ali da je taj broj i dalje nepoznat široj javnosti i da se na njega javljaju nekvalifikovani i needukavani ljudi za ovakve probleme", konstatuju u saopštenju iz SSP-a.

U saopštenju se dodaje da ova stranka zahteva "konkretan izveštaj o tome šta je ova mreža uradila od osnivanja?"

"Koje su probleme rešili ili sprečili, i koji su dalji planovi u radu ovog lokalnog administrativnog tela", navode iz vranjskog odbora SSP-a.

U tekstu se podseća da se Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji pada u sredu, obeležava svake godine pod nazivom Dan roze majica.

"Srbija je od 3. maja zavijena u crno višestrukim ubistvima u Ribnikaru, a onda i u Duboni, tako da nam više odgovara naziv "dan crnih majici", konstatuju iz SSP-a.

Podseća se dalje u tekstu da na republičkom, ali ni na lokaknom nivou "nije apsolutno ništa urađeno ni po pitanju prevencije, ni po pitanju sankcionisanja vršnjačkog nasilja".

"Umesto toga se desila milionska pronevera od strane organizacija koje su prevencijom trebalo da se bave.

Tvrdnju da nam deca nisu bezbedna potkrepljujemo i time što je protekle nedelje dečak doneo nož u školu, a juče devojčica sekiru.

Osim ako plan države i nadležnih u lokalnim samoupravama nije da idu po kućama i oduzimaju oštre predmete, zahtevamo da se po pitanju bezbednosti dece u školama i uopšte, pod hitno i bez odlaganja, preduzmu sve potrebne mere.

Poseban akcenat dajemo činjenici da je talas vršnjačkog nasilja, i to među osnovcima, krenuo upravo iz Vranja, kada je zabeležena serija takvih događaja", piše na kraju saopštenja lokalnog SSP-a koje je potpisala predsednica Rosa Drmonjić.

Najnovije vesti