Srpska čast, prvi bokserski klub u Vranju (VIDEO)

Vranjski bokserski klub "Srpska čast" je prvi boks klub u Vranju, koji za kratak period postojanja postigao zapažene rezultate u ovom sportu.

- Ono što posebno motiviše članove kluba da daju i više od maksimuma na treninzima, pored vrhunskih sportista koji ih treniraju, jeste nova i adekvatno prilagođena oprema - poručuju iz kluba.

Svi koji su zainteresovani za treninge mogu se obratiti rukvodstvu kluba u prostoru koji se nalazi u ulici Sutjeskinoj 3 ili ih mogu kontaktirati preko Fejsbuka - poručuju iz kluba.

"Srpska čast" svojim članovima omogućava da treniraju u skladu sa svojim mogućnostima i da se boksom bave rekreativno, amaterski ili profesionalno.

U sklopu kluba postoji i škola boksa.

Boks ili „plemenita veština” (omiljeno ime među njegovim ljubiteljima) je borilačka veština i sport u kojem dva učesnika slične težine udaraju jedan drugog svojim pesnicama u toku serije trominutnih intervala koji se zovu runde. I u amaterskom i u profesionalnom boksu takmičari, koji se nazivaju bokseri ili borci, izbegavaju udarce svoga protivnika, istovremeno pokušavajući da oni njemu zadaju udarac. Bodovi se dobijaju za čist, čvrst udarac (spoljnom stranom skupljene šake) u dozvoljenu oblast prednje strane protivnikovog tela iznad pojasa, pri čemu se udarci u glavui torzo posebno vrednuju i cene. Borac koji dobije više bodova posle predviđenog broja rundi proglašava se pobednikom. Pobeda se takođe može steći ako se protivnik obori na pod ringa i ne uspe da se podigne dok sudija u ringu ne izbroji do deset (nokaut ili KO) ili ako je protivnik isuviše povređen da bi nastavio borbu (tehnički nokaut ili TKO). Pri beleženju postignutih rezultata u karijeri tehnički nokauti se broje kao nokauti i ubrajaju u ukupan broj nokauta koje je neki bokser postigao. Tehnički nokaut može da se desi u bilo kojem trenutku meča. Zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji deo tela i na koji način se sme udarati protivnik, boks se često naziva i „plemenitom veštinom”.

(Wikipedia)

Najnovije vesti