Srbija protiv nasilja predstavila listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova

Vranje/Beograd - Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila je listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova, polazeći od Rezolucije Evropskog parlamenta, konačnog izveštaja ODIHR, izveštaja organizacije CRTA i nalaza opozicionih stranaka da izbori 17. decembra 2023. nisu bili pošteni i slobodni, javlja N1.

U ime koalicije, narodni poslanik Radomir Lazović izneo je detalje kako bi trebalo da izgleda priprema narednih izbora.

Ovo su zahtevi za prevazilaženje izborne krize.

1. Narodna skupština mora da formira posebno telo, komisiju za kontrolu izbora u kojoj će naći mesta opozicija, organizacije civilnog društva i predstavnici vlasti. Ta komisija mora imati nadzorna i izvršna ovlašćenja i ona je samo privremeno rešenje. „Dugoročno, predložićemo izmene zakona, da imamo prelaznu vladu, po uzoru na Severnu Makedoniju, gde će opozicija od raspisivanja da održavanja izbora dati najmanje najmanje dva ministra i to za lokalnu samoupravu i MUP“.

2. Mora se regulisati birački spisak i pre raspisivanja narednih izbora rešiti ovo pitanje, odnosno omogućiti timu domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje bi imenovala opozicija, kontrolu biračkog spiska.

3. Mora se započeti kompletna revizija biračkog spiska prema metodologiji koju je razvila Crta.

4. Na lokalnim izborima mogu glasati samo oni koji imaju prijavljeno prebivalište u opštini i gradu najmanje šest meseci.

5. Što se medija tiče – u Skupštini da se usvoji obavezujuće upustvo za uvođenje novih programa, za zabranu govora mržnje, širenja laži i unapređenje samoregulacije i pojačani spoljni nadzor, koje će sastaviti nezavisna medijska komisija, a usvojiti Skupština.

„Prema našem prethodnom zahtevu koji smo poslali RTS-u u informativnom programu mora doći do predstavljanja relevantnih političkih grupacija, poštujući proporcionalnu zastupljenost svih parlamentarnih grupa.

Mora se smeniti REM, izabrati novi Upravni odbor i generaani direktor RTS-a i uraditi sprovođenje konkursa za novog glavnog urednika“, rekao je Lazović.

„Do izbora novih članova REM-a nezavisna komisija ima pravo i obavezu da prekontroliše sve povrede koje do sad REM nije radio, pa i one koje bi vodile oduzimanju dozvole medijima koji koriste nacionalne frekvencije“, dodao je.

6. Zahtevamo ukidanje mogućnosti da nosilac liste bude lice koje nije kandidat na listi.

„Kako bi se omogućile ove i druge mere navedene u ovom dokumentu neophodno je da narodna skupština donese lex specialis sa privrmenim važenjem koji bi obuhvatio sve ove mere“, rekao je Lazović i dodao da Skupština treba da usvoji izveštaj o nalazima ODIHR-a i da Vlada obezbedi sprovođenje svih zahteva navedenih u ovom dokumentu i da ako dođe do misije EP -ona može uzeti puno učešče u kontroli njihovog sprovođenja.

„Prethodni izbori pokazali su da je ceo proces izbora duboko izmanipulisan od strane SNS i da se svaki delić procesa odvija pod senkom njihove nezajažljive volje za vlašću od toga ko može da se kandiduje, preko toga ko može da glasa, do zloupotrebe medija, pritiska na birače i krađe na izborni dan“, rekao je Lazović.

„To znači da su nam potrebna temeljna rešenja da bi smo došli zaista do fer izbora“.

On je istakao da se radi o detaljnom dokumentu koji se nastavlja na stavove ProGlasa, analize Crte i ostalih organizacija za unapređenje izbornog procesa.

Na pitanje da li ta koalicija smatra da je 2. jun kao termin za izbore u Beogradu koji je u nedelju spomenuo Vučić u redu, Lazović je rekao da koalicija "ne govori o datumu, već o uslovima koje moraju da ispune".

"Mi želimo izbore u roku koji omogućuje da se izborni uslovi ispune.

Ne bih da licitiramo datumima kao onaj ko je pokrao izbore", naveo je on.

On je naglasio i da „gledaoci RTS-a“ nisu obavešteni da se desila krađa izbora.

„Došli smo da prestavimo kako izgleda izlazak iz krize, sada je red na vlast", rekao je Lazović i dodao da iz te koalicije očekuju da se vlast izjasni.

"Da vidimo da li mogu ili ne da obezbede slobodne uslove.

Oni su odgovorni što smo u krizi i što smo došli do toga da sada govorimo o leks specijalisima.

Sva pitanja uputite onima koji vedre i oblače", naglasio je.

Aleksić: Uslovi važniji od datuma

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je da je od datuma izbora važnije da se definišu novi uslovi za učešće na njima. On je rekao i da je veoma važan zahtev vlastima da se u istom danu održe izbori za Grad Beograd i svi preostali lokalni izbori i da sve priče da to nije u skladu sa zakonom „padaju u vodu“. Aleksić je na konferenciji za novinare podsetio da su na izborima 17. decembra prevremeno održani lokalni izbori u preko 60 opština širom Srbije jer su predsednici opština dobili zdatak da podnesu ostavke.

"Ako su tada mogli da naprave takav presedan. I sada je u pitanju mesec-dva da se usklade svi izbori, da budu istom terminu", rekao je Aleksić.

Najnovije vesti