Srbija protiv nasilja: Održan četvrti protest, istrajava se u zahtevima

Vranje/Beograd - Četvrti protest Srbija protiv nasilja održan je u Beogradu, a počeo je u subotu ispred Narodne skupštine nešto posle 18 časova.

Uprkos kiši i lošem vremenu, broj prisutnih građana je ispunio deo ispred Skupštine Srbije i duž Bulevara kralja Aleksandra.

Okupljeni su na samom početku zatvorili raskrsnicu kod Glavne pošte, a građani su do samog početka šetnje pristizali iz pravca Terazija.

Ljudi su nosili cveće, kao što su i organizatori pozvali, ali i bedževe sa natpisima MIiliON i Srbija protiv nasilja.

Okupljenima se prva obratila Ranka Kašiković iz Subotice, zaposlena u Gerontološkom centru.

Ona je zbog odbijanja da prisustvuje mitingu Srpske napredne stranke pretrpela mobing na poslu, zbog čega je podnela i tužbu protiv direktorke Brankice Tešanović.

"Ja sam jedna od onih koji su odbili da idu na politički miting SNS i tada je počela moja borba za pravdu…

U tišini dopustili smo da se stvori jedan nakaradni svet u kome nije bitno koliko dobro radite svoj posao, već da ste lojalni političkim moćnicima", rekla je Kašiković koja je proteklih dana iznela svoju priču u medijima.

Za vreme njenog govora okupljeni su vikali Vučiću, odlazi!, što je i jedna od glavnih parola koja odzvanja ulicama Beograda dok traje šetnja ka RTS-u.

Ona je ponovila zahteve protesta, dok su građani uglas vikali Ostavke i Ua.

Građani su u povorci krenuli Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, nakon čega su skrenuli levo u Beogradsku ulicu, zatim kroz ulicu Ilije Garašanina i otišli do Takovske, isred zgrade RTS-a, gde su formirali prsten oko televizije.

RTS izvestio o protestu

Radio-televizija Srbije izvestila je uživo u prvim vestima u Dnevniku 2 o protestu i prstenu koji su građani formirali oko zgrade u Takovskoj.

Ranka Kašiković ponovo se obratila okupljenima u parku Tašmajdan, pozvavši građane da ponovo dođu na protest sledećeg petka, što su okupljeni ispratili uzvicima Ostavke!

Glumac Nenad Maričić je prethodno pročitao Disovu pesmu Naši dani na ovom mestu.

"RTS je javni servis koji plaćaju svi građani.

I zato tražimo samo da postupe odgovorno i poštuju zakon ove zemlje.

Od RTS-a tražimo samo da rade svoj posao.

Ako tako pažljivo izveštavaju o mitingu SNS-a ili protestima u Francuskoj, šta ih sprečava da isto tako izveštavaju i o protestima Srbija protiv nasilja, saopšteno je sa bine.

Jedan broj građana ostao je ispred zgrade RTS-a i pozvia zaposlene da nastave da prenose uživo program, a upravu da podnese ostavke.

Podsećanja radi, protesti Srbija protiv nasilja održani su i u ponedeljak 8. maja, petak 12. maja, a onda i prošlog petka 19. maja.

Izvor: Vreme

Zahtevi isti

Zahtevi koje su izneli organizatori isti su kao i na početku protesta. To su smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa. Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Najnovije vesti