Sprečeno spuštanje cevi za izgradnju MHE na reci Tripušnici

Vranje - Meštani sela Donji Stajevac nadomak Trgovišta već sedmicama traže pomoć javnosti da bi odbranili reku Tripušnicu, od koje nastaje Pčinja, a u ponedeljak su tokom protesta sprečili nastavak radova i spuštanje cevi u reku, javlja izveštač nova.rs.

Okupljeni se protive nastavku izgradnje mini-hidroelektrane „Pročovci 3“, čiji je investitor Turbo Energy System DOO Trgovište.

Tokom protesta je došlo do verbalnog sukoba meštana i zakonskog zastupnika ove firme Olivera Krstića, koji tvrdi da meštani nemaju pravo da tu prolaze.

Na gradilištu nema table sa podacima o radovima koji se izvode, a okupljeni meštani tvrde da radovi na izgradnji MHE prestaju svaki put kada se okupe.

Zakonski zastupnik pomenute firme Oliver Krstić je novinarki portala Nova.rs rekao da "ne zna zbog čega se ljudi bune".

"Samo prave probleme, ne znam šta hoće.

Kažu ostaće bez vode, to nije tačno", tvrdi Krstić.

Sa druge strane, okupljeni protestanti tvrde da je "tok reke promenjen, a nije izgrađen obećani most, kao i da na tom prostoru ima nerešenih pravno-imovinskih odnosa".

Meštani Donjeg Stajevca obratili su se početkom maja ove godine Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dopisom u kom su naveli da se na reci Tripušnici (Pčinja u gornjem toku) izvode radovi koji nisu obeleženi i obezbeđeni, da ne postoji tabla sa informacijama, da su dozvole upitne kao i da nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.

Krajem meseca su iz Ministarstva dobili obaveštenje da je njihova pritužba u vezi izgradnje MHE na reci Pčinja „bila osnov da ova inspekcija započne kontrolu građevinske inspekcije opštinske uprave opštine Trgovište“.

"Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja ćemo Vas obavestiti", navodi se u dopisu Ministarstva.

U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike navodi se da je ovom investitoru za MHE Pročovci 3 snage 910 kW dozvola izdata u novembru 2018. godine.

Ranije su meštani za lokalne medije tvrdili da je investitor Oliver Krstić, navodno, rođak bivšeg predsednika opštine Trgovište, a sada narodnog poslanika Nenada Krstića.

Investitor je 4. februara 2020. godine dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Reka Pčinja, čija je dolina Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica, sve do ušća sa Lesničkom rekom, odakle nastavlja tok ka zapadu kao Pčinja.

Na području PIO Dolina Pčinje je ustanovljen režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštine Bujanovac, odnosno katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.

Komentari

Podrška za dobre ljude. Hidroelektrane su zabranjene svugde u svetu, nisu ekonomične i narušavaju životnu sredinu vodotokova i okruženja. Jedina opcija je zaustaviti i ukloniti cevi. Pravdu u svoju ruke! Puna podrška.

Najnovije vesti