Sprečen potencijalni teroristički napad ISIS-a u Severnoj Makedoniji

Makedonska policija saopštila je u petak uveče da je sprovela akciju sprečavanja potencijalnog terorističkog napada u Severnoj Makedoniji.

Kako se navodi u saopštenju, informacija o "potencijalnim planovima i nameri radikalnih pristalica ISIS da izvedu terorističkii akt na teritoriji Severne Makedonije" dobijena je od „partnerske zemlje“.

- Na nekoliko lokacija na teritoriji države obavljeni su pretresi, pri čemu su oduzeti predmeti i uređaji koji su povezani sa mogućim napadom - naveo je MUP Severne Makedonije.

Ističe se da policija „produžava da radi na sigurnosti građana“.

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je u petak na povećan rizik od terorističkih napada "inspirisanih ekstremističkom ideologijom" u Severnoj Makedoniji.

- Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom, imaju nameru da napadnu civile, uključujući američke građane koji putuju u inostranstvo - navodi se na sajtu američke ambasade u Skoplju.

U saopštenju se navodi da teroristi sve više koriste "manje sofisticirane metode" za napad na grupe ljudi na javnim mestima, uključujući pištolje, vozila i hladno oružje.

Podsećajući da se teroristički napadi i drugi bezbednosni incidenti često dešavaju bez ikakvog upozorenja, ambasada poziva američke državljane da zadrže "visok nivo budnosti".

Ističe se i da ekstremisti sve više ciljaju ka tome da identifikuju i napadnu "lake mete" kao što su tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, bogomolje, škole, parkovi i drugi javni javni događaji, poput sportskih takmičenja, političkih skupova, demonstracija...

Ambasada je u saopštenju objavila i akcije koje bi trebalo preduzeti u takvim slučajevima i kontakt na koji građani mogu da se jave.

Najnovije vesti