Sprečen pokušaj krijumčarenja 150.000 evra preko prelaza Preševo

Vranje - Pokušaj krijumčarenja 150.000 evra sprečili su srpski carinici na graničnom prelazu Preševo proteklog vikenda, u saradnji sa policijom, saopšteno je iz Uprave carina.

Devize je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese jedan makedonski državljanin.

- Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil "mercedes benc" nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji sam putovao 72-godišnji državljanin Severne Makedonije.

Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, putnik je rekao da nema ništa osim ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca.

Međutim, kada je automobil izdvojen za detaljan pregled, carinici su najpre u džepovima jakne, nonšalantno bačene na zadnje sedište, pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra - navode iz Uprave carina.

Potom je, dodaje se u saopštenju, neprijavljeni novac otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta.

"Nakon prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra.

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku.

Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto u korist državnog budžeta", navode iz Carine.

U carinske uprave podsećaju da je "preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra", a da se sume iznad ovog iznosa "moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca".

- Najčešći razlog zbog čega putnici to ne čine je sporno poreklo velikih novčanih suma koje nose u gotovini i kriju, čime krše propise i rizikuju da im novac bude oduzet - navodi se u saopštenju.

Iz Carine podsećaju da je 3. juna 2021. godine u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra, s ciljem "efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma".

Najnovije vesti