SPC praznuje Svetog arhangela Gavrila: Danas je Gorešnjak

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Arhangela Gavrila, praznik u narodu južnog dela Srbije znan kao Gorešnjak ili Letnji Aranđelovdan.

Današnji dan je po definiciji najtopliji u godini, kada se ne rade nikakvi radovi napolju.

Arhangel Gavrilo je jedan od sedam velikih anđela za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta.

Gorešnjak nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ali ona ipak arhangelu Gavrilu daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija.

U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Najnovije vesti