SPC i vernici slave Veliku Gospojinu

Srpska pravoslavna crkva u utorak obeleževa Veliku Gospojinu, praznik Uspenja Presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležen crvenim slovom.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Predanje kaže da je bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela sina svoga i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika.

Srpska pravoslavna crkva i vernici ga slave 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana.

Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv u pravoslavnom fresko-slikarstvu, jer je za život i smrt Bogomajke vezan smisao hrišćanske vere i molitve.

Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira.

U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića s početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno telo na odru.

Uspenje Presvete Bogorodice se praznuje od IV veka, u sklopu kolektivnog praznika Sabora Presvete Bogorodice.

Kao samostalan praznik počeo je da se proslavlja u Jerusalimu tokom VI veka.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema julijanskom kalendaru) pobedio Persijance.

Od tog datuma svi hrišćani slave ovaj praznik.

Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...