SNS: Logično je da Niki ne odgovara Jorgovanka

Povodom izjave predsednika Okružnog odbora Zavetnika u Vranju Dragan Nikolića Nike da je "gospođa Jorgovanka Tabaković najveća sramota Srbije i majka bankarske mafije", oglasio se lokalni odbor Srpske napredne stranke (SNS) saopštenjem u kome se kaže da nije primerno da o guvernerki NBS govori čovek "koji je potekao iz desetina stranaka, onaj koji je uprkos svemu negativnom u svom postojanju pokušavao u godinama za nama da iskoristi članstvo unutar partijskih krugova zarad sopstvenog dobra i interesa".

"Reče onaj koji je početak borbe protiv organizovanog kriminala od strane Aleksandra Vučića na teritoriji čitave Srbije 2014. godine doživeo kao svoj kraj.

Logično je usledila njegova smena sa svih funkcija u SNS-u te iste godine.

O ugledu kakav je uživao u centrali stranke ćemo nekom drugom prilikom", navode iz SNS-a.

Iz SNS-a navode da "argumentovano odgovaraju na fabrikovane optužbe, iako potiču od nekoga nedostojnog validne argumentacije".

"Da podsetimo one sa kratkoročnim pamćenjem da je pod upravom guvernerke Jorgovanke Tabaković zatečena visoka inflacija, čak dvocifrena.

U 2012. godini u roku od godinu dana biva spuštena na nizak nivo i skoro osam godina ostaje na nivou od oko dva odsto.

Time su očuvane vrednosti realnih dohodaka privrede, primanja građana i predvidivih uslova poslovanja.

Dinar je ojačao prema evru za 0,9 odsto, a NBS je od 2012. godine na deviznom tržištu kupila 3,46 milijardi evra.

Kamate koje su bile 18 procenata na novoodobrene dinarske kredite, danas su 6,5 procenata, dok je inflacija od 2008. do 2012. godine, koja je prosečno bila devet procenata za godinu dana, spuštena na 2,2 procenta, da bi od 2014. do 2020. godišnja inflacija iznosila dva procenta", navode iz SNS u prilog odbrane Tabakovićeve.

Guvernerka je, dodaju, svoje mesto zamenika predsednika SNS "zamrzla dok se nalazi na čelu centralne banke, pa je u tom statusu dobila drugi šestogodišnji mandat 2018. godine".

"Napomenimo i to da je dobitnik priznanja „Bankera", jednog od izdanja „Fajnenšel Tajmsa", za najboljeg evropskog i svetskog guvernera.

Kada je došla na čelo NBS 2012. godine srednji kurs bio je 118,6 dinara za jedan evro, dok je na današnji dan 117,5 dinara.

Svesni smo da sve pomenuto i metod napretka savremenog društva vođenog Aleksandrom Vučićem onima sa metodama opstajanja ucenom i iznudom, ne odgovara", navode naprednjaci Vranja.

Najnovije vesti