Skupštinska polemika Kamberi - Brnabić u vezi sa Ustavom

Vranje - Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je u ponedeljak za govornicom Skupštine Srbije da je protiv parcijalne izmene Ustava Srbije i da najviši pravni akt zemlje "treba promeniti u celosti", a kao "primer dobre ustavne prakse" naveo je Ustav Kosova.

Premijerka Ana Brnabić poručila je Kamberiju da "nije u redu da se u Skupštini Srbije poziva na ustav samoproglašenog Kosova, s obzirom na to da je poslanik u parlamentu zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom i iz te pozicije to mora da poštuje", prenosi Tanjug segmente ove polemike.

– Postoje brojni argumenti za promenu celog Ustava, a jedan od njih je i taj što se u članu 1 Srbija definiše kao država srpskog naroda, što je problematično sa aspekta manjina – primetio je Kamberi.

On je naglasio da u Srbiji manjine čine više od 20 odsto stanovništva, a takva definicija, po njegovim rečima, širi uverenje da su članovi zajedica drugačijeg porekla i "građani drugog reda".

U tom smislu kao bolje primere naveo je Crnu Goru, u čijem se Ustavu, tvrdi, navodi da je nosilac suverenosti građanin koji ima crnogorsko državljansto, ali i Kosovo, navodeći da u članu 1 stoji da je "Republika Kosovo država svojih državljana".

Kao problematičnu je naveo i preambulu Ustava koja Kosovo i Metohiju definiše kao deo Srbije jer, kako kaže, predstavlja prepreku bržem napretku na EU putu.

Po njegovim rečima, inicijativa za promenu dela Ustava, kojom se domaće zakonodavstvo usaglašava sa zakonodavstvom EU, nije dovoljna jer obuhvata samo pitanja iz poglavlja 23 i 24.

- Srbiji su potrebne decentralizacija i regionalizacija da bi postala bolje mesto za život, a u takvim zahtevima vlast neargumentovano vidi strah od secesije – rekao je Kamberi.

Brnabić je replicirala rekavši da je Kosmet "naša pokrajina".

- Vi to morate da poštujete.

Za ovaj Dom ne postoji Ustav Kosova, a nezavisnost su izvojevali da nikoga ništa nisu pitali, ni jednog svog građanina - kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima "Ustav takozvanog Kosova za nju ima značaj kao kada bi ona sama proglasila beogradsko naselje Karaburmu za nezavisnu državu i napisala ustav".

Najnovije vesti