Skupština Srbije: Zvižduci i transparenti, samo poslanici vlasti položili zakletvu u sali

Vranje/Beograd - U Domu Narodne skupštine Srbije održana je konstitutivna sednica parlamenta na kojoj su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja.

Nakon potvrđivanja mandata i polaganja zakletve, Skupština je za danas završila rad, saopštio je predsedavajući Stojan Radenović (SNS).

Pre početka sednice, ispred zgrade skupštine je bio Simo Spasić, koji je uzvikivao Đilas ruši Srbiju i Žuta bagra ruši Srbiju, javlja N1.

Početak konstitutivne sednice Skupštine Srbije obeležen je protestom poslanika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA.

Poslanici opozicije su podigli transparente o krađi izbora i Kosovu, na šta su svojim performansom odgovorili i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke.

Tri narodna poslanika iz Vranja

Interese birača iz Vranja u novom sazivu Skupštine Srbije predstavljaće tri narodna poslanika - Slobodan Petrović (Srbija protiv nasilja), te Goran Nikolić i Dragan Nikolić sa liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Slobodan Petrović je master pravnik i predsednik Pokreta SRCE u Vranju, Goran Nikolić (SNS) je diplomirani ekonomista i direktor Elektrodistribucije Vranje, a Dragan Nikolić (SNS) dugogodišnji vranjski advokat.

Nakon intoniranja državne himne Bože pravde, poslanici Srbije protiv nasilja i koalicije NADA ustali su iz svojih klupa i počeli zvižde.

Poslanici Srbije protiv nasilja nosili su transparente Pokrali ste izbore, Poništite izbore i Lopovi, vratite mandate, dok su poslanici koalicije NADA istakli parole Izdaja vam neće proći, Kosovo je Srbija! i Izborne ‘pobede’ plaćate kosovskim porazima.

Srpska napredna stranka je na protest opozicije odgovorila isticanjem transparenta na galeriji skupštinske sale, na kom je pisalo Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći, što su poslanici vladajuće večine pozdravili glasnim aplauzom.

Deo poslanika opozicije je zatim uzvratio skandiranjem Vučiću, lopove!

Poslanik SNS-a i nekadašnji član DS-a Radoslav Milojičić Kena prišao je i oteo transparent od poslanika Srbije protiv nasilja Borislava Novakovića, pocepao ga, zgužvao i bacio.

Nakon što je utvrđen kvorum, predsedavajući, najstariji poslanik Stojan Radenović odredio je pauzu.

Verifikaciona komisija potom je završila rad.

Tepić: Pregledaju nam vozila na parkingu Skupštine, kao da smo teroristi

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i nositeljka opozicione liste Srbija protiv nasilja, Marinika Tepić, objavila je na društvenoj mreži X da se poslanicima opozicije pregledaju vozila uoči današnje konstitutivne sednice.

Tepić je podelila snimak na kom se vidi kako muškarac u civilu detektorom za metal pregleda njeno vozilo.

"Ovako nam i kola kontrolišu od jutros na parkingu Narodne skupštine! Nas iz opozicije, kao da smo teroristi! Ja sigurno ličim na nekog ko bi uneo oružje, bombe! Horor", navela je Tepić.

Na snimku se može čuti kako narodna poslanica postavlja pitanje čoveku koji joj pregleda vozilo, zašto to radi i da li je iz Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), ali odgovor nije dobila.

"Sram da vas bude sve zajedno!

I (ministra unutrašnjih poslova Bratislava) Gašića", čuje se Tepić na kraju snimka.

Poslanik SNS Aleksandar Marković čestitao je poslanicima na izboru, a građanima čestitao na slobodnim, fer i demokratskim izborima.

Predsedavajući Stojan Radenović saopštio je da je Skupština konstituisana i pristupilo se polaganju zakletve.

Nakon četrdesetak minuta od početka sednice, predsedavajući Stojan Radenović saopštio je, nakon polaganja zakletve, da je za danas završen rad sednice.

Nakon završetka rada za danas, poslanici koalicije NADA položili su zakletvu u holu Narodne skupštine.

"Zakletvu ne želimo da polažemo sa ljudima koji su mandate stekli krađom izbora, koji svakodnevno krše zakone i kojima reči ove zakletve ništa ne znače", rekli su iz koalicije Srbija protiv nasilja nakon sednice i zakletvu položili u holu skupštine.

Narodna poslanica koalicije Srbija protiv nasilja Marinika Tepić izjavila je da je skupštinska sala tokom sednice bila podeljena kordonom i da je najmanje 40 policajaca ogradilo poslanike opozicije.

ž"Policija se bukvlano nabijala u nas da bi nas sprečila da se krećemo po sali", rekla je Tepić novinarima u holu skupštine, nakon što je proglašena pauza tokom konstitutivne sednice.

Ona je dodala da je partijska policija iznad zakona i da su se od ovog trenutka svi zaposleni u MUP-u koji se predstavljaju kao obezbeđenje stavili u službu partije, Gašića, Vučića.

Kazala je da niko nema pojma kako će se dalje raditi, ko će biti kandidat za predsednika skupštine.

"Sve je kao da smo u vanrednom, da ne kažem ratnom stanju.

"Naravno da ostajemo u zgradi, to je naše radno mesto", rekla je Tepić.

Koliko se i kad čekalo na izbor predsednika skupštine

Izbor predsednika Skupštine Srbije najduže se čekao 2007. godine kada je Tomislav Nikolić izabran čak 82 dana nakon što je započeta konstitutivna sednica. Njegov je mandat trajao samo pet dana i već 13. maja zamenio ga je Oliver Dulić. Prema podacima Otvorenog parlamenta, izbor predsednika čekao se 80 dana nedavne 2020. godine, kada je parlament konstituisan 3. avgusta, a Ivica Dačić izabran za predsednika tek 22. oktobra. Treća po rekordu u dužini pauze je 2012. godina, kada su poslanicima verifikovani mandati 31. maja, a predsednik Nebojša Stefanović izabran posle 52 dana, 23. jula. Najčešće se dešavalo da od početka sednice do izbora predsednika Skupštine prođe sedam dana, kao 1994, 2004 i 2014. godine, 2016. godine pauza je trajala tri dana, dok se 2008. godine čekalo dve nedelje. Ostali sazivi birali su prvog čoveka parlamenta u danu kada su poslanici položili zakletve, pa je tako poslednji saziv, 2022. godine, startovao 1. avgusta, a Vladimir Orlić izabran sutradan. Konstitivna sednica novog saziva započeta je danas, a potom je proglašena pauza i poslanici su, kako je rečeno, biti naknadno obavešteni o nastavku. Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata i od danas teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije. U poslovniku piše da prvu sednicu Narodne skupštine saziva predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Stefanović: Ovaj parlament izgrađen na krađi izbora

Borko Stefanović iz koalicije Srbija protiv nasilja izjavio je da misli da "pored svih opstrukcija i pored toga što nikad nije ovoliko policije bilo dovedeno u dom skupštine da su građani mogli da vide nelegalnu i nelegitimnu situaciju".

"Ovaj parlament je izgrađen na krađi izbora. Ovo je bila slika naprednjačke vlasti, koja iza kordona policije, iza pretorijanske garde, brani sopstvenu krađu izbora. Mislim da su građani mogli da vide da ovo niti je normalan parlament, niti je sazidan na volji građana Srbije, nego na krađi izbora", rekao je.

Srbija protiv nasilja i NADA su položili zakletvu pred građanima, dodao je, "zato što ne možemo polagati zakletvu sa oko 29 poslanika SNS, po našoj računici, kojima je mandat pod ogromnim znakom pitanja, jer su posledica krađe izbora".

"Ta krađa će biti potvrđena svim izveštajima međunarodnih misija, i domaćih posmatračkih misija, a siguran sam i 8. februara kroz rezoluciju Evropskog parlamenta", rekao je Stefanović.

Vučević: Prvi put da neko ne polaže zakletvu pred grbom i zastavom

Predsednik SNS Miloš Vučević nakon sednice je izjavio da nas čeka "četiri godine važnih odluka, borbe za očuvanje narodnih, državnih i nacionalnih interesa".

"Što se tiče naše liste, želimo da iskažemo zahvalnost profesoru Radenoviću na vođenju današnje sednice, da mu poželimo uspešan nastavak rada do izbora novog predsednika Skupštine. Ono sa čim nismo zadovoljni jeste činjenica da oni koji uporno bacaju ljagu i senku na našu državu i naš narod su i danas izveli taj performans, igrokaz, svojevrsan vid nasilja i fizičkog i verbalnog, pokazali građanima da za njih ne postoji jedna otadžbina, jedna država i da im nisu svi jednaki", kaže Vučević.

Sebi su, dodaje, dali za pravo da kažu da li je neko ili nije narodni poslanik, da li su izbori regularni ili ne.

"Iako su i sami kroz te izbore, izbornom voljom građana, danas ušli u Dom narodne skupštine. I danas dobacuju, samo to mogu da rade, upravo Lazović ili Aleksić vređaju profesora Radenovića, oni koji nisu nikad završili škole, njemu drže predavanje. Ili da vam Đilas ili Bora Novaković viču da ste lopovi, zamislite ironiju", navodi on.

Prvi put smo, kaže, videli da neko ko je izabran narodnom voljom građana ne polaže zakletvu pred grbom i pred zastavom države, nego pred svojim medijima.

"Danas su se zakleli Đilasovim i Šolakovim medijima, a ne građanima. To sve govori o njima, njihovom vaspitanju, politici, bezidejnosti, agresiji, kukavičluku", rekao je on.

Ponoš: Ako je ovo pobeda opozicije, nije za slavlje

"Ako je ovo pobeda (opozicije), nije za slavlje. Bilo bi normalno da su ovom zasedanju prethodile konsultacije, da postoji kounikacija između većine i manjine i to bi bilo moguće da je većina normalno formirana, ali formirana je, barem delom, na osnovu izborne krađe. Bezbednosne mere u skupštini su posledica najava vlasti da ćemo mi, Srbija protiv nasilja, da pribegnemo nekom nasilju", rekao je Zdravko Ponoš.

"Spominjani su suzavac, bombe, bilo šta drugo... Videli ste da ništa od toga nije bilo. Mi smo primenili jedan uobičajen metod, koji se koristi svuda u Evropi. Pretresanje izabranih narodnih poslanika je bilo kao da se ulazi na aerodrom. Ove bezbednosne mere idu u pravcu uniformisane policije u skupštini. Šta možemo očekivati u narednim danima? Nemamo nikakve informacije. Ova većina će sigurno zloupotrebiti tu poziciju i obavestiti nas u poslednjem momentu kad će da se nastavi zasedanje. Režim se nada da može da ispegla sadržaj rezolucije (Evropskog parlamenta). Mi smo spremni za tu sednicu i danas i sutra i bilo kad jer mi znamo šta se desilo i reći ćemo to, bez obzira kad će ta rezolucija da izađe", rekao je on.

Dačić: U parlamentu nikad ovo nisam video

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da su se stekli uslovi da teku rokovi za formiranje nove vlade.

"Parlament je konstituisan u zakonom predviđenom roku. Ono što nije dobro je ponašanje gotovo svih opozicionih poslanika. Ja sam u ovom parlamentu 1992. godine, zaista to nikad nisam video, nikada se nije desilo da se neko na konstitutivnoj sednici ovako ponaša, uz rzane transparente, dovikivanja, psovke, pretnje, i sve ostalo što sigurno ne dolikuje parlamentu", kaže Dačić.

Dodao je da, ko je imao primedbe na izbore, mogao je to da uradi tokom zakonom i Ustavom predviđene procedure.

Ponovio je da "najoštrije osuđuje ponašanje opozicije". Istakao je da "nije presedan da ne bude izabran predsednik Skupštine".

Jovanović o zakletvama: Doneli smo ispravnu odluku

"Kao posledicu ludila koje je Vučić nametnuo našem društvu, posledicu izbora, posledicu stalnog gaženja Ustava", odgovorio je Miloš Jovanović na pitanje kako vidi to što danas nije izabran predsednik Skupštine.

Istakao je da je "neverovatno do kog smo stadijuma došli".

"Doneli smo ispravnu odluku da ne dajemo zakletvu na istom mestu sa tim ljudima", kaže.

Lazović: Opozicija naterala SNS da prekine sednicu na neodređeno vreme

Odlučnom akcijom svih narodnih poslanika opozicije danas smo uspeli da prekinemo sednicu Narodne skupštine i Srpska napredna stranka je morala da je prekine na neodređeno vreme, kaže za N1 prvi na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović.

"Ovo je veliki uspeh opozicije, s obzirom na to da smo zahtevali da se ova sednica održi nakon usvajanja rezolucije o izbornoj krađi u Evropskom parlamentu. Zajedno sa kolegama poslanicima i poslanicama biću na toj sednici u Strazburu i očekujem da krađa koju je ceo svet video bude jasno osuđena i da budu napravljeni konkretni koraci da ovako nešto nikada više ne sme da se ponovi", naglasio je Lazović.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta istakao je za N1 da je ceo dan "protekao u izuzetno napetoj atmosferi".

„Prošli smo pretresanje, zagledanje u torbe i džepove, svlačenje kaputa, a u sali je bio ceo kordon policije, samo u odelu. Upravo se ovako ponaša lopov koji je uhvaćen u krađi. Koriste silu da bi zaštitili svoj plen. Ipak, smatram da je snaga poštenih građana i snaga istine jača i da ćemo se izboriti za demokratsku i slobodnu Srbiju“, poručuje Lazović.

Grbović: Važno šta će biti posledica odluka EP

Pavle Grbović iz koalicije Srbija protiv nasilja rekao je da se u nacrtu teksta Rezolucije EP "koristi birokratski jezik, ali je važno šta će biti posledica tih odluka".

"Sa tog aspekta smo mi zadovoljnoi time da će najverovatnije u četvrtak biti izglasana Rezolcuija kojom se traži slanje jedne misije, kako bismo u maju ili junu imali normalne izbore. Pošto nas na leto očekuju novi izbori za EP, mislim da bi u ovom trenutku bilo realnije i svrsishodnije da EK formira tu komisiju, da već od kraja februara ili početka marta uđemo u ozbiljan radni proces, koji neće ličiti na one prethodne dogovre i pregovore o izbornim uslovima", kaže Grbović.

Đorđević: Ovaj parlament viđao mnogo gore stvari

Poslanica sa liste Srbija protiv nasilja Biljana Đorđević rekla je da je ne potresaju navodi da "ovo nikad nije viđeno u parlamentu, jer nisu istiniti".

"Ovaj parlament je viđao mnogo gore stvari i pre nego što sam ja postala poslanica, što naravno nije pohvalno. Kada smo podigli naše transparente i zauzeli centralni deo prostora i oni su podigli transparente, njihovih nekoliko poslanika i poslanica se popelo na galeriju, imali su pristup tamo, a mi ne, rekla je.

Ona je, kaže, držala transparent "Uzurpatori".

"Uzurpirali su sve institucije, pa tako i parlament. Njih je policija čuvala i branila. Za mene je najskandaloznije da je transparent držalo nekoliko poslanica SNS, a onda im je prišao Dalibor Šćekić, koji je u prošlo sazivu polno uznemiravao jednu poslanicu opozicije", rekla je.

Na pitanje da li je ovo neka vrsta male pobede, Đorđević odgovara da bi "rekla da jeste".

"Tražili smo da se sednica odloži do Rezolucije EP, dobili smo nacrt, predlog teksta o kome će se glasati u četvrtak. Traži se ono što smo mi tražili, nezavisna međunarodna istraga, koja će istražiti sve navode, na svim nivoima izbora", rekla je ona.

Najnovije vesti