SKUPŠTINA: Grad se potencijalno zadužuje za 230 miliona

Odbornici Skupštine Grada u četvrtak su na početku sednice većinom glasova usvojili Odluku o izmeni odluke o zaduživanju grada Vranja u 2018. godini.

Gradski većnik za finansije Ivan Stanković je, obrazlažući tu tačku dnevnog reda, rekao da je potencijalno zaduženje 230 miliona dinara po dve partije. Prvi kredit je kratkoročni i ideja je da se Grad zaduži i vrati ovaj kredit do kraja godine.

- Očekujem da ćemo u te svrhe doneti odluku o zaduženju od 80 miliona dinara, ali to je tzv. eventualno zaduženje. To je novac koji moramo imati u rezervi, zbog sudskih tužbi kojima bismo mogli biti izloženi i koje mogu ugroziti funkcionisanje grada.

Na taj način smo, recimo, prošle godine deblokirali škole, finansirali obaveze po ratama za slovenački "Tuš" i veliku tužbu od "Novogradnje". U ovoj godini očekujemo da se ne iskoristi ni polovina ovog kratkoročnog kredita od 80 miliona - kazao je Stanković.

Ovim kreditom finasiraće se i finansijske blokade škola od oko 5 miliona dinara i radovi za mesne zajednice koji su delimično izmireni.

- Sa poveriocima smo dogovorili da ostatak isplatimo u prvoj polovini 2018, a kasnije i ostatak do kraja godine.

Druga parija kredita je dugoročni kredit, sa eventualnim maksimalnim iznosom zaduženja od 150 miliona dinara.

To je kredit za kapitalne investicije. U ovom trenutku na tržištu kredita postoje dobro uslovi, niske su kamatne stope, grejs period je od godinu do dve - kazao je Stanković.

On je dodao da će se deo kapitalnih radova Grada finansirati iz ovog kredita, a deo iz sopstvenih izvora.

- Grad Vranje se dosad razdužio po kreditnom osnovu više od milion evra.

Ovo praktično i nije zaduženje, mi ćemo na kraju godini biti manje zaduženi nego što smo bili.

Dugoročni kredit će se vraćati u narednim godinama - objasnio je Stanković.

Na početku sednice u čevrtak, Skupština Grada Vranja verifikovala je mandate troje novih odbornika.

To su Katarina Manasijević (SNS), Nenad Veličković i Nikola Jović (oboje SPS), te Igor Andonov (SDS), kome je vraćen mandat.

Najnovije vesti