Skat: Obični ljudi hoće da im lideri rešavaju probleme

Područje Bujanovca, Preševa i Medveđe je uvek bio siromašan region, ali se vidi da je njegov ekonomski razvoj prioritet za Srbiju - izjavio je u intervjuu FoNetu ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Na tome bi "trebalo više raditi", dodao je on, primetivši da je "ekonomski problem južne Srbije još uvek realnost za sve narode, i za Srbe i za Albance koji tu žive".

Oni odlaze u Beograd, u inostranstvo, jer ne vide budućnost za sebe i svoju decu.

Mi imamo čitav niz programa, preko USAID, koji je usmeren na razvoj, istakao je Skat, ali je to "samo kap u okeanu onoga što bi Srbija sama trebalo da uradi".

Njemu je bilo "veoma drago što je pre nekoliko dana bio u Bujanovcu, što je Koridor 10 završen i što može lakše da se putuje kroz celu Srbiju".

- To je važan korak, a još važniji bi bio da Preševo ima tekuću vodu 24 sata na dan.

To je osnova života, što znači da je potrebno još mnogo investicija, koje bi trebalo i privlačiti u ovaj region - naglasio je Skat.

On misli da će se to vremenom dogoditi, ali i da svi "moraju više da rade".

Na pitanje o političkoj situaciji u ove tri opštine, Skat je podsetio da ambasadori, "po propisu, ne bi trebalo da komentarišu političku situaciju".

- Ali, ono što ću reći jeste da su u demokratskoj zajednici politički proces i demokratija put za rešavanje problema građana - naglasio je Skat.

On vidi da ima raznih partija, "ponekad ih je i previše" i da postoje političke borbe, koje mogu biti interesantne za gledanje na televiziji.

Kako je poručio, obični ljudi, međutim, hoće da njihovi lideri rešavaju probleme, a to su nezaposlenost, socijalni problemi, kako da obezbede mesto za decu u školi i na fakultetu...

- To su problemi o kojima bi lideri u Americi i u Nemačkoj i u Srbiji najviše trebalo da brinu - smatra Skat.

Nećemo voditi proces između Beograda i Prištine

Američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za Evropsku uniju (EU), "ali ćemo biti tamo da pomognemo koliko možemo", kazao je Skat. On je, boraveći u Vranju, poručio da je ovo dobro vreme za pregovore, kako bi se došlo do kopromisa i normalizacije odnosa dve strane.

- Ali, kakva će biti normalizacija i kakav će biti sporazum, mi još ne znamo. Bilo koje trajno rešenje trebalo bi da dođe od strane pregovarača, odnosno iz Beograda i Prištine. Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primene, nego mora biti od vas i Kosova. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprosvesti, a ne neka nesprovodiva ideja - objasnio je Skat.

Rešenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim, predočio je on i rekao da SAD nemaju "crvenu liniju", niti kažu da će "prihvatiti bilo šta što dolazi od Beograda i Prištine".

- Ali, kažemo da smo otvoreni za rešenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora, ako nema pregovora - rekao je Skat.

Prema njegovoj oceni, "za sada nije zamrznut konflikt, nego pregovori", pa bi trebalo naći način da "idemo natrag u pregovore, što je uvek bio naš stav".

- Mislimo da takse nisu pomogle u ovoj situaciji i da treba naći način da idemo za sto, da govorimo o problemima - rekao je Skat i ponovio da američka vlada neće voditi taj proces, da je to za EU, ali da će pomoći koliko može.

Upitan o eventualnom razgraničenju, on je odgovorio da "ne zna" koliko je to rešenje realno.

- Znamo i da sam predsednik Vučić kaže da to više nije realno i nije prihvatljivo u Srbiji, a rukovodstvo Kosova kaže i da njima to nije prihvatljivo. Mi nikada nismo izrazili tu vrstu rešenja, jer mi, kao što smo rekli, mislimo da to treba da budu pregovori između Kosova i Srbije - precizirao je američki ambasador i podsetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja.

Dve nezavisne zemlje mogu da odluče o granici između njih, dodao je.

Ako to bude deo rešenja, mi ne kažemo da smo protiv, niti da smo za, nego da ćemo gledati kakvo je to rešenje -obrazložio je Skat, ali je ponovio da to, koliko sada vidi, nije realno.

Najnovije vesti