Sindikat srpske policije udario na Mustafu

Sindikat srpske policije (SSP) oglasio se saopštenjem u kome se kaže da je "u poslednje vreme uočena sve češća praksa da pojedini političari svojim nastupima svesno rade na podizanju tenzija između albanskog i srpskog stanovništva" na jugu Srbije.

- Kao na traci ređaju javni istupi lokalnih političara, koji u svojim prljavim kampanjama, zarad dobijanja jeftinih političkih poena i glasača, u negativnom kontekstu spominju službe bezbednosti Srbije.

Jedan od takvih medijskih istupa je izjava lokalnog političara na jugu Srbije, predsednika Demokratske partije Albanaca Ragmija Mustafe.

On je zakonito postupanje policijskih službenika na administrativnom prelazu „Depce“ predstavio kao „zlostavljanje pripadnika albanske nacionalne zajednice“, jer su ga, kako navodi, „policijski službenici zadržali sat vremena na granici sa Kosovom“ i osuđuje ovaj flagrantan ispad srpske policije.

Bez ikakvog povoda, izvrtanjem činjenica, preuveličavanjem događaja, bez ikakvih dokaza ovaj političar je izrekao niz neistina.

Sindikat srpske policije kao organizacija zaposelnih u MUP-u koja se bori i štiti prava svih njenih pripadnika, a u kojima podsećamo, naročito u Policijskoj upravi Vranje, pored policijskih službenika srpske nacionalnosti, radi velik broj policijskih službenika albanske nacionalnosti, koji su ujedno članovi SSP-a, mora da demantuje ovaj sraman i neozbiljan istup Ragmija Mustafe - navode iz SSP.

Na administrativnim i graničnim prelazima, policijski službenici postupaju maksimalno profesionalno, dodaju iz SSP.

- U mnogim slučajevima, nasleđenim odnosom iz ranijih perioda, ali i naređenjima rukovodioca, prećutno se, upravo pojedinim političarima, daju prioriteti prilikom prolaska, kako ne bi čekali u redu kao ostali građani.

Da li je to greška ili ne, neka odluče nadležni i daju policijskim službenicima određene instrukcije, ali i podršku.

Činjenica je da se u poslednje vreme MUP Srbije koristi kao sredstvo u političkim obračunama i apelujemo da to pod hitno mora prestati.

U MUP-u Republike Srbije rade pripadnici nacionalnih manjina koja imaju potpuno ista prava kao i pripadnici srpske nacionalnosti.

Naravno, u ovom događaju, cilj je svima poznat.

To je prikupljanje jeftinih političkih poena, dizanjem tenzija na račun profesionalnog i zakonitog postupanja policije.

Ipak, cilj nije ostvaren, najviše zahvaljujući iskazanoj profesionalnost kolega iz Policijske stanice Preševo.

Ujedno apelujemo na kolege i kolegenice da prilikom primene policijskih ovlašćenja postupaju shodno Zakonom o policiji, bez presedana - poručuju iz SSP.

Ranitović Mustafi: Granični prelazi ka Kosovu ne postoje

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović povodom ovog slučaja odgovorio je Ragmiju Mustafi.

- Gospodine Mustafa, ne znamo o kakvoj granici pričate? Granični prelaz sa Kosovom ne postoji!

Briselskim sporazumom utvrđeno je formiranje integrisanih administrativnih prelaza ili zajedničke tačke prelaska, kojim je definisan niz aktivnosti od strane policijskih službenika, koji shodno Zakonom o policiji primenjuju policijska ovlašćenja.

Jedno od njih je evidentiranje, kontrola, zaustavljanje i pregled lica i saobraćajnih sredstava prilikom prolaska putnika i vozila.

Vi ste, kao svi putnici, bili podvrgnuti redovnoj kontroli, koja je trajala 20 minuta i bez ikakvih problema nastavili svoj put - naveo je u pismu Ranitović.

Najnovije vesti