Sindikalci na štrajku u Vranju ukazali na težak položaj prosvetnih radnika

Veća grupa učitelja, nastavnika i profesora iz Vranja, ali i Vladičinog Hana i Bujanovca, u četvrtak su protestvovali ispred ulaza u Odeljenje republičkog ministarstva prosvete u Vranju od 12 časova.

Oni su, pridružujući se kolegama iz ostalih krajeva Srbije koji takođe štrajkuju, ponovili stare-nove zahteve i ukazali na težak položaj pomoćnog osoblja u vranjskim školama koje, kako kažu, "radi za minimalac od oko 35.000 dinara".

Kako su poručili, časovi su bili skraćeni u najmanje 12 vranjskih škola.

Na protestnom skupu nazvanom Zaokruži obrazovanje bilo je oko 35 prosvetnih radnika, koji su nezadovoljstvo iskazali mirnim okupljanjem i zviždanjem u pištaljke ispred zgrade u kome se nalazi lokalno Odeljenje Ministarstva prosvete.

Oni traže smanjenje broja učenika na 24-25 u odeljenju, poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika i plaćanje zaostalih dugovanja i nagrada, ali i da prosvetni radnici budu pitani za sve bitne promene u sistemu obrazovanja, poput nedavnih Izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, poručio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika (USPR) u Vranju Dušan Mladenović.

"Godinama tražimo smanjenje broja učenika u odeljenju.

Neki optimalan, a i evropski standard je 24-25 učenika po odeljenju i nikako ne uspevamo da se za to izborimo, odnosno ne nailazimo na razumevanje u Ministarstvu prosvete.

Drugi zahtev je takođe star i odnosi se na poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Tražimo da nam se isplate sva zaostala dugovanja, u smislu onoga što je potpisano u sporazumu o prekidu onog velikog štrajka još 2015. godine, nagrade, kao i povećanje zarade od 12 procenata.

Takođe, prošle godine u decembru bile su Izmene i dopune Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, to nažalost nije ušlo u zakon, a mi smo o tim izmenama bili obavešteni preko medija.

Nadamo se da će se nešto promeniti u budućnosti, da prosvetni radnici budu konsultovani oko svih bitnih pitanja za obrazovanje, to očekujemo od novog ministarstva", rekao je Mladenović.

Izmene čija je namera bila ušteda, dodao je, "izazvale su veliki revolt kod kolega, naročito u osnovnim školama".

"Predviđeno je spajanje, kombinovanje odeljenja u drugom ciklusu, od petog do osmog razreda osnove škole.

To će u malim školama, naročito seoskim sredinama izazvati ogromne probleme.

Ne samo tehnoloških viškova, već takođe u organizaciji i u nastavi", kazao je Mladenović koji radi kao profesor.

Pomoćno osoblje u vranjskim školama na minimalcu

Mladenović je pored tri zahteva poručio i da su se oni danas okupili kako bi ukazali na lokalni problem, koji imaju pomoćni radnici sa juga Srbije, prvenstveno oni od prviog do četvrtog stepenom stručne spreme koji su na minimalnoj zaradi od oko 35.000 dinara.

"Oni imaju manja prava nego isti ti radnici na severu zemlje. To se odnosi na ostvarenja prava na regres i topli obrok", rekao je Mladenović okupljenim novinarima.

Dodao je da je određeni broj ljudi, koji su "na minimalcu" u obrazovanju, "to zahtevao na sudu".

"Prvostepene odluke su u korist radnika, ali sve češće Apelacioni sud u Nišu odluči da tužbe preinači u korist tužene strane, škole odnosno ministarstva, dok je situacija u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini, takva da su sve te presude u korist radnika. Pa se mi pitamo da li je to isti Zakon, da li važe ista pravila za sve u ovoj zemlji", zapitao se.

Komentari

Cela Srbija je na minimalcu koji svi znamo koliki je. Nisu profesori izmislili toplu vodu pričajući o pomoćnom osoblju i iznosu koji primaju. Njima treba pomoć. Profesorima su plate ok, dosta im je. Neka i oni dele sudbinu ostalih građana!

A što da dele sudbinu, ako mogu da promene nešto? Verovatno ne smeš da pisneš na poslu, pa govoriš drugima da ćute. Odakle tebi pravo da određuješ kome je šta dosta? Nisu ti ljudi završavali školu i postali akademski građani, a posle šalili smo se i vi ste u proseku. Zna se šta su stubovi društva. Trebaju nam sposobni i voljni za rad prosvetni radnici da bi nam deca bila bar pismena i pristojna. Ovako sve ide u sunovrat. Neće svi da budu ovce doveka, ali zbog ovakvih mišljenja biće to još dugo.

Najnovije vesti