Simulatori za saobraćajne nesreće u centru Vranja - cilj prevencija

Akciju usmerena na edukaciju građana Vranja o preveniranju saobraćajnih nesreća održana je u petak na Trgu Staniše Stošića, u okviru Evropske nedelje pojačane kontrole zaštitnih sistema koju organizuju Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Savet za bezbednost saobraćaja grada Vranja.

Na trgu su bili postavljeni simulatori prevrtanja automobila i sigurnosnog pojasa.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, koji je prisustvovao ovom događaju, istakao je da akcija ima za cilj da se građanima ukaže na važnost pažljivog i odgovornog upravljanja automobilima.

"Jedan simulator ukazuje na važnost vezivanja sigurnosnog pojasa, tzv. kosa ravan, a drugi je simulator prevrtanja automobila i bočnog udara.

Probe su bezbedne, imaju edukativni karakter i ukazuju na probleme koji uzrokuju saobraćajne nesreće.

Zahvaljujući aktivnostima lokalnog Saveta i dobroj saradnji sa republičkom Agencijom ova dva simulatora postavljena su u našem gradu.

Nadam se da će imati dobar efekat na naše građane, a pre svega na mlade ljude kako bi svi bili pažljivi u vožnji i povećali bezbednost u saobraćaju”, rekao je Tričković.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Mirko Koković pozvao je sve građane Vranja da dođu i probaju simulatore, kako bi uvideli njihovu ulogu u prevenciji saobraćajnih nezgoda.

"Cilj nam je povećanje procenta korišćenja sigurnosnog pojasa u putničkim automobilima, kako napred, tako i na zadnjim sedištima.

Na putevima u Republici Srbiji oko 85 odsto građana koristi sigurnosni pojas na prednjem sedištu, što je nedovoljno, cilj nam je da to bude preko 95.

Na zadnjem sedištu svaki peti putnik koristi pojas, što je poražavajući podatak i zbog toga moramo svi u svom delokrugu rada da preduzimamo potrebne aktivnosti kako bi se taj procenat povećao", rekao je Koković.

Simulatori će u Vranju biti postavljeni danas do 17 sati.

Najnovije vesti