Sertifikati za Rome: Lakše do posla i sopstvenog biznisa uz pomoć obuke

Sertifikati pripadnicima romske nacionalnosti iz Vranja, koji su završili kurseve za različita zanimanja u okviru projekta "Povećanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja kroz model poslovnih simulacija i unapređenje poslovnih veština", uručeni su u sredu u velikoj sali Skupštine grada Vranja.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je tom prigodom istakao da gradsko rukovodstvo preduzima mere na unapređenju položaja romskog stanovništva.

- To se pre svega odnosi na zapošljavanje i pružanje pomoći za pokretanje sopstvenog biznisa.

Putem ovog projekta 120 mladih Roma u Vranju i Vranjskoj Banji biće obučeni i osnaženi kroz organizovanje niza aktivnosti koje povećavaju mogućnost zapošljavanja u lokalnoj zajednici.

Uspešno smo sproveli stručno osposobljavanje 51 kandidata, a obuka dodatnih 69 kandidata biće završena do kraja juna.

Lokalna samouprava za ove potrebe izdvojila je skoro 1,2 miliona dinara.

Osnovni cilj sprovedenih obuka je smanjenje niskog nivoa zaposlenosti romske nacionalne manjine, posebno najugroženijih grupa, gde je najveći procenat žena.

Samim konceptom omogućeno je učešće šarolike grupe korisnika, od onih sa osnovnom školom i skromnim veštinama, do onih sa završenim formalnim obrazovanjem.

Današnje uručivanje sertifikata smatramo dobrom osnovom da kroz saradnju javnog, privatnog i civilnog sektora unapredimo znanja i veštine mladih Roma, kao i uspešan pristup radnom angažovanju u lokalnoj zajednici - istakao je Milenković.

Gradski većnik Dejan Ivanović rekao je da je interesovanje za obuku bilo veliko.

- Dijapazon zanimanja kojima mogu da se bave je šarolik, od varioca, autoelektričara, kuvara, do masera, kozmetičara, šminkera.

Sa ovim sertifikatima oni mogu da rade ne samo u Srbiji, već i u mnogim zemljama Evropske unije.

Mi smo zadovoljni jer smo pomogli mladim Romima i Romkinjama da dobiju sertifikate i da kasnije mogu da apliciraju kako u javnim preduzećima, tako i kod privatnih preduzetnika, a sve u cilju poboljšanja uslova života i rada romske nacionalne manjine - istakao je Ivanović.

Vrednost projekta je 62.000 evra, od čega su 52.000 iznos donatora, a učešće Grada 10.000 evra.

Projekat je većim delom finansirala EU uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.

Najnovije vesti