SEĆANJE: Pre 21 godine bombardovana je Surdulica

Vranje/Surdulica - U noći između 30. i 31. maja 1999. godine NATO avioni bombardovali su područje opštine Surdulica, sa četiri projektila velike razorne moći.

Pogođena je Specijalna bolnica za plućne bolesti, poznatija kao "Sanatorijum", koja se nalazi u jugoistočnom delu Surdulice.

Dva projektila su direktno pogodila paviljon u kome su bile smeštene izbeglice iz bivše Republike Srpske Krajine, a jedan je pao u paviljon staračkog doma.

U staračkom domu ubijeni su Stana Rašić (66) iz Krive Feje, Bosna Milanović (68) iz Vlasina Okruglice, Desanka Veličković (67) iz Kalimanca i Stamen Rangelov (61) iz Božice.

U paviljonu sa izbeglicama pre 21 godinu ubijeno je 19 osoba, a više desetina je povređeno.

Stradali su Bosiljka Malobabić (53) i njena deca Milena (20), Rade (19) i Milenko (16), Mila Slijepčević (90), Dušan Manojlović (72) i Milica Manojlović (77), svi iz Sjeničaka u opštin Karlovac.

Poginuli su i Dragić Napijalo (70) iz Vojnića, Bogdanka Janjanin (74) iz Maličke u opštini Vrgin Most, Slavko Popović (60) iz Donjeg Skrada u opštini Krnjak, Petar Budisavljević (60) iz Vrhovina, Đorđe Pavković (45) iz Pavkovića u opštini Krnjak, Rade Žigić (52) iz Tuka u opštini Korenica, Danica Malešević (61) iz Tušilovića u opštini Krnjak i Milanka Vučković (65) iz Kosjerskog u opštini Duga Resa.

Dejstva NATO bombi bila su toliko razorna da su, uprkos upornosti patologa, troje izbeglica ostali neidentifikovani - Milica Manojlović, te braća Rade i Milenko Malobabić.

Podsećanja radi, Surdulica je bombardovana i 27. aprila 1999. godine kada je u kući porodice Milić poginulo devetoro osoba, među kojima i nekoliko dece.

U odnosu na broj stanovnika Surdulica je imala najviše žrtava u Srbiji tokom NATO bombardovanja.

Najnovije vesti