Sava Janjić meta žestokih napada vlasti i pojedinih medija

Posle kritika ideje o podeli Kosova, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić postao je meta žestokih napada vlasti i pojedinih provladnih medija, piše portal N1.

Dok pojedini opozicioni političari i analitičari ocenjuju da je u pitanju brutalan obračun vlasti sa svakim ko misli drugačije, verski analitičar Draško Đenović smatra da je iguman Sava Janjić suviše ušao na politički teren.

Počela je vlast...

"Oni su deo organizovanog i sistematskog plana agenturnih mreža", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"I kako ta agenturna mreža radi? Sve vreme su de facto štitili punu kosovsku nezavisnost", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da žestoko optužuju igumana manastira Visoki Dečani nastavili su provladini mediji.

"Sava Janjić je šiptarski patriota, protivnik podele Kosova".

"Šta će nama gori neprijatelji? Sava janjić i Rada Trajković sve otvorenije rade za nezavisno Kosovo".

"Sava Janjić je radio u interesu CIA, a protiv Srba".

"Iguman Sava Janjić obrukao mantiju koju nosi", neki su od naslova iz štampe i sa portala.

Nije Sava Janjić obrukao mantiju, bruka se vlast koja se najbrutalnijom kampanjom obračunava sa neistomišljenicima, smatra direktor Medija centra iz Čaglavice Budimir Ničić.

"Vlast svojima neargumentovanim napadima svesno ili nesvesno crta mete ljudima kao što su to radili Oliveru Ivanoviću, kao što to sada rade Savi Janjiću i svima koji im nisu po volji. Ljudi dobro znaju da ih crkva nikada nije prevarila ili ostavila za razliku od političara", kaže direktor Medija centra iz Čaglavice Budimir Ničić.

I pojedini političari stali su u odbranu igumana Janjića. Ugalvnom oni koji su sa njim sagalsni da je ideja vlasti o podeli Kosova - loša.

"To je jedan proces koji podrazumeva da počnete da nazivate političke protivnike agentima, nazovete igumana Dečana špijunom i izdajnikom i to se tu ne završava", kaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

S druge strane, verski analitičar Draško Đenović veruje da bi trebalo da bude završena praksa mešanja crkvenih velikodostojnika u politiku

"U ovom trenutku možda je Sava Janjić malo više zašao u politiku, ali nije on prvi, verovatno ni poslednji. Monasi po definiciji ne bi smeli da se bave politikom. On je tamo da služi bogu. I zaista ponekad nismo sigurni da li oni žele da budu političari ili duhovne vođe", smatra Đenović.

Nismo sigurni šta o svemu misli vrh Srpske pravoslave crkve. Patrijarh svih ovih dana ćuti. U izjavi za N1, iguman Janjić tvrdi da su stavovi koje iznosi stavovi cele crkve.

"Episkop Teodosije redovno je u kontaktu sa Njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Gospodinom Irinejem koji brine i moli se za naš narod na Kosovu i Metohiji. Sve ono što smo rekli protiv podele Ustavom i međunarodnim pravom definisane teritorije Srbije na prostoru Kosova i Metohije u potpunosti je u skladu sa saopštenjem Svetog Arhijerejskog Sabora SPC iz maja meseca 2018. godine, kada je Sabor izneo jasno i nedvosmisleno protivljenje teritorijalnoj podeli. To je stav svih arhijereja i sveštenstva SPC", naveo je Janjić.

Ovih dana, osim Save Janjića, javno je istupao još jedino episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je služio pet molebana za Kosovo i Metohiju.

"Oni koji pomišljaju da mogu da podele ili rasele naš narod, da nas dovedu u situaciju da ostavimo ove naše vekovne prostore, poručujemo da se duboko varaju", rekao je Teodosije.

Najnovije vesti