Saobraćajci imaju nalog da pišu što više kazni

Policijski sindikat Srbije saopštio je da su saobraćajni policajci širom Srbije dobili nalog od komandira i načelnika da pišu što više saobraćajnih prekršajnih prijava.

Saobraćajcima se daju norme koje moraju da ispune tokom smene i to se dešava u svim policijskim upravama u Srbiji, osim u Beogradu, navodi se u saopštenju i dodaje da je najgora situacija u Jagodini, gde je norma najviša u Srbiji i iznosi 15 kazni po saobraćajcu za smenu.

Najčešći prekršaji na području Policijske uprave Vranje su nekorišćenje sigurnosnih pojaseva i nepropisno parkiranje, poručili su nedavno iz policije.

Policijski sundikat pretpostavlja da je razlog za to prazna opštinska kasa u Jagodini, a saobraćajne kazne su jedan od načina finansiranja opštinskih budžeta, ali i države.

Sedamdeset odsto novca od kazni ide državi, a 30 odsto opštini, s tim što ona polovinu tog novca mora da uplati lokalnoj policiji.

Međutim, taj novac se retko uplaćuje na račun policijskih stanica, pa i dalje uglavnom "sami kupujemo papir za štampač, tonere i baterijske lampe", navodi policijski sindikat.

Policijski sindikat Srbije pozvao je sve saobraćajne policajce da odbiju da učestvuju u ovakvom kažnjavanju i da rade isključivo po zakonu, a ne da dodatno oporezuju građane zato što se razni opštinski rukovodioci nedomaćinski odnose prema novcu građana.

Najnovije vesti