Grad DONIRA OPREMU saobraćajnoj policiji

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i načelnik Policijske uprave (PU) Vranje Igor Živković potpisali su u petak ugovor o materijalno-tehničkom opremanju lokalne saobraćajne policije.

Lokalna samouprava Vranja je u 2018. godini već obezbedila milion i po dinara za te namene, naglasio je Milenković.

Pojašnjeno je da novi ugovor predviđa opremanje radio i komunikacionom opremom, multifunkcionalnim aparatima i signalnom aparaturom.

Milenković je naglasio da su motivi Grada podizanje bezbednosti sugrađana i bolja zaštita njihove imovine u saobraćaju.

- Pored unapređenja saobraćajne infrastrukture, kontinuirano pomažemo policiji na ovaj način. Novac obezbeđujemo od naplaćenih saobraćajnih kazni na teritoriji grada – naveo je Milenković.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, 70 odsto para od naplaćenoh kazni u saobraćaju ide u republički budžet, a 30 odsto budžetima lokalnih zajednica. Od tog iznosa, lokalna samouprava dužna je da 50 odsto usmeri u unapređenje saobraćajne infrastrukture.

Načelnik Policijske uprave u Vranju Igor Živković otkrio je da je na području Vranja u prošloj godini zabeleženo smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 16 procenata u odnosu na 2016.

- U 2016. godini broj poginulih osoba u saobraćaju bio je šest, dok su prošle godine stradala samo dva lica – rekao je Živković i dodao da je lane detektovano oko 7.800 prekršaja.

- Najčešći prekršaj je prekoračenje brzine, slede nekorišćenje sigurnosnih pojaseva i nepropisno parkiranje. Želimo da u saradnji sa lokalnom samoupravom te brojke svedemo na minimum – kazao je načelnik PU.

U 2017. godini grad je PU Vranje donirao dva vozila, naglašeno je.

- Obnovili smo vertikalnu i horizontalnu signalizaciju pored škola, postavili platforme za zaustavljanje vozila i „ležeće policajce“, a sve s ciljem preventivne bezbednosti dece. Neporestano edukujemo mlade o ovim problemima – kazao je Milenković.

Najnovije vesti