Sajam roditeljstva u Vranju: Poželjno rano uključivanje dece u predškolski program VIDEO

Rano uključivanje dece u predškolski program iz svih, a naročito osetljivih grupa, povećava njihove šanse da se sutra ravnopravno uključe u sistem obrazovanja i društvo uopšte, da pod jednako kvalitetnim uslovima uče, igraju se, druže i stiču iskustva koja će doprineti njihovom razvoju, dostignućima i sreći, izjavio je u subotu u Vranju pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Aleksandar Jović.

Otvarajući treći Sajam roditeljstva u Vranju, Jović je u vrtiću Sunce zahvalio gradskoj upravi i lokalnim partnerima "na izuzetnom angažovanju" i istakao "značaj ranog uključivanja dece u predškolski program, a naročito dece iz osetljivih grupa", dodajući da je to ujedno i cilj svih komponenti ovog projekta.

Da vrtići jesu dobro okruženje za decu složila se zamenica gradonačelnika grada Vranja Zorica Jović.

"Vrtići su dobra osnova za sociološki i intelektualni razvoj dece.

Sva deca zaslužuju jednake uslove za svoje odrastanje.

I zato, hajde da svi zajedno, udruženi, učinimo sve da im obezbedimo budućnost koju zaslužuju", rekla je zamenica gradonačelnika.

Sajam roditeljstva posetilo je u subotu oko 300 roditelja i dece.

Roditelji su imali priliku da kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine i da saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece.

Takođe, roditelji su zajedno sa svojom decom učestvovali u kreativnim, istraživačkim, sportskim radionicama i drugim aktivnostima.

Tokom Sajma roditeljstva porodice sa malom decom, naročito porodice iz osetljivih društvenih grupa, kao i porodice čija deca nisu uključena u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja imale su mogućnost da na jednom mestu neposredno dobiju sve informacije o svojim pravima, kao i o uslugama koje pružaju lokalne institucije - Grad Vranje, Predškolska ustanova Naše dete”, Dom zdravlja Vranje, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Vranje, Muzička škola Stevan Mokranjac, Škola za osnovno i srednje obrazovanje Vule Antić i Centar za socijalni rad Vranje.

"Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača za implementaciju novog programa, pruža podršku porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u kvalitetan sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za razvoj sve dece", naglasili su organizatori.

Sajam roditeljstva održan je u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grada Vranja, a u okviru projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Svetske banke.

Najnovije vesti