RZS: Posle Beograda najviše se gradi u Vranju i Pčinjskom okrugu

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopšteno je u ponedeljak da je u septembru 2021. u Srbiji izdato 3.455 građevinskih dozvola, da prednjači područje Beograda sa 30,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, a da odmah iza slede Vranje i Pčinjska oblast sa 12,1 odsto.

Slede Sremska oblast (10,1) i Južnobačka oblast (8,2 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 4,2 odsto.

Ukupan broj izdatih dozvola predstavlja povećanje od 39,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, javlja Beta.

"Od ukupnog broja dozvola izdatih u septembru, 85 odsto odnosi se na zgrade, a 15 odsto na ostale građevine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, ako se posmatraju samo zgrade, 83,7 odsto dozvola je izdato za stambene zgrade, a 16,3 odsto za nestambene, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove – 65,4 odsto.

Prema dozvolama izdatim u septembru u Srbiji prijavljen je za izgradnju 2.991 stan, s prosečnom površinom od 72,9 kvadratnih metara.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama njih 11,1 odsto biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 143 kvadrata, a 88,1 odsto u zgradama s tri i više stanova i njihova prosečna površina biće znatno manja, 62,7 kvadrata.

Komentari

Кад увече прођете поред новоизграђених зграда,80% станова је у мраку...неусељено. Прича се да су Албанци најбројнији међу власницима.

Najnovije vesti