Ruske prirodne lepote na izložbi fotografija u Vranju

Srbija je jedna od prvih zemalja u svetu u kojoj gostuje izložba fotografija pod nazivom „Najlepša zemlja“, koja prikazuju prirodne lepote i druge motive Ruske Federacije sa tradicionalnog foto konkursa Ruskog geografskog društva, rekao je na otvaranju ove izložbe u Vranju dr Miroljub A. Mininčić, redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i direktor Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

- Postoji dobra saradnja između geografa Srbije i Rusije koja datira od pre nekoliko vekova unazad.

Nije nikakva tajna da su i Vuk Karadžić, Jovan Cvijić i Valtazar Bogišić bili članovi Ruskog geografskog društva, osnovanog 1845. godine, jednog od najstarijih svetskih društava tog tipa koje ima preko 20.000 članova, a čiji je predsednik od 2009. godine je Sergej Šojgu, koji obavlja i druge važne funkcije u Ruskoj federaciji - rekao je Mininčić.


Foto konkurs Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja" je medijski projekat širokih razmera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija.

Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje.

Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije.

Na izložbi su govorile Vesna Bogdanović, profesorka geografije u Gimnaziji ''Bora Stanković'', profesorka ruskog Dušanka Olujić i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Izložbu je organizovao Narodni muzej Vranje, u saradnji sa Razvojnim centrom Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Najnovije vesti