Ružić na otvaranju dograđenog vrtića: Podrška mališanima u odrastanju FOTO/VIDEO

Vranje - Dogradnjom dve nove prostorije u Vrtiću Čarolija u Vladičinom Hanu, dodatno smo proširili kapacitete i stvorili uslove za veći obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, izjavio je u sredu u Hanu ministar prosvete Branko Ružić.

Na svečanosti u ovom vrtiću Ružić je dodao da na ovaj način Ministarstvo prosvete "daje podršku lokalnoj samoupravi Vladičinog Hana, vaspitačima i roditeljima u obezbeđivanju dobrih uslova za rad sa mališanima i njihovo odrastanje".

U Vrtiću Čarolija, u Vladičinom Hanu, u sredu su svečano otvorene nove prostorije u prisustvu ministra.

Tom dogradnjom prošireni su kapaciteti Predškolske ustanove Pčelica za 40 novih mesta za decu.

U dogradnju i opremanje vrtića uloženo je više od 23 miliona dinara, a radovi su završeni u planiranom roku, za samo sedam meseci.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović kazao je da je tokom 2021. godine za adaptaciju i opremanje tri prostorije u ovom vrtiću izdvojeno je 3,5 miliona dinara.

Dodao je da je realizaciju sprovelo Ministarstvo prosvete, u okviru projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, uz podršku Fondacije Novak Đoković, dok je kroz isti Projekat opremljen i novoizgrađeni Vrtić Zvončica, u vrednosti preko 2 miliona dinara.

"Osim toga, kroz grant programe Projekta, radi se na inkluziji što većeg broja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, pogotovo mališana iz socijalno osetljivih grupa, kao i angažovanje vaspitača za rad sa decom i njihovu edukaciju.

Do sada za realizaciju grant programa u Vladičinom Hanu uloženo je oko 2,5 miliona dinara, a za njegov nastavak tokom 2023. godine izdvojeno je dodatna 1,4 miliona dinara.

Izgradnja i adaptacija vrtića deo je projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kojeg sprovodi Ministarstvo prosvete uz finansijsku podršku Svetske banke,.

Putem tog projekta se unapređuju dostupnost, kvalitet i uslovi predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu.

Kroz projekat se izgradnjom, dogradnjom, adaptacijom i opremanjem obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane.

Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnažuje kompetencije vaspitača.

Tokom prethodne godine svi vaspitači iz PU Pčelica, u Vladičinom Hanu, prošli su kroz mentorsku podršku i obuku u primeni Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Kroz implementaciju Projekta, akcenat je stavljen i na pružanju podrške porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a sve u cilju obezbeđivanja podsticajnih uslova za razvoj sve dece.

Najnovije vesti