RTS: ROSU zauzeo Gazivode, srpska policija u stanju najviše pripravnosti

Kosovski specijalci iz jedinice ROSU zauzeli su veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode, a akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca, javio je RTS, a prenose Večernje novosti.

Specijalci kosovske policije ušli su i u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, prenosi RTS.

Policija u stanju najviše pripravnosti, navodi ministar policije Srbije.

- Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti - naveo je ministar policije Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.

Kako ističe, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila.

Blic: I VOJSKA U STANJU NAJVIŠE BORBENE GOTOVOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na severu KiM, saznaje "Blic".

Specijalci ROSU zauzeli su u subotu veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode.

Šezdeset specijalaca ušlo je u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Oni su opkolili jezero i spekuliše se da su vezali zaposlene u hidrocentrali.

Jezero Gazivode je veštačko jezero nastalo 1977. godine pregrađivanjem reke Ibar, u njenom gornjem toku. Beogradska firma Hidrotehnika-Hidroenergetika je od 1973 — 1977. godine, u ataru sela Gazivode podigla jednu od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi, po projektu firme "Energoprojekt" iz Beograda. Istoimeno jezero se nalazi se u opštini Tutin, u jugozapadnoj Srbiji i u opštini Zubin Potok, na severu Kosova i Metohije. Iznad jezera se prostiru planine Mokra Gora u čijem se podnožju nalazi i Manastir Crna Reka i Rogozna. Jezero je dužine 24 kilometara, visina brane je 107 metara, u osnovi je široka 460, a duga 408 metara. Osnovna namena ovog jezera je navodnjavanje Kosovske nizije, ali ima i manju hidrocentralu koja se nalazi u istoimenom mestu. Kanalima se voda iz Gazivoda odvodi do Gračaničkog jezera i koristi se za snabdevanje grada Prištine. Voda iz ovog hidrosistema je takođe primenjena za neophodno rashlađivanje u TE Obilić.

(Wikipedia)

Najnovije vesti