Roditelji dece u Vranju nezainteresovani da ih zaštite od raka grlića materice

„Vakcinišite svoju decu protiv raka, spasite im život, pre nego što bude kasno“, poručila je nedavno roditeljima u Srbiji nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, govoreći o sprečavanju raka grlića materice, čiji je uzročnik Humani Papiloma Virus (HPV), koji se prenosi tokom seksualnog odnosa, i vakcini koja je od pre nekoliko meseci besplatna za devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina.

Uprkos zastrašujućim podacima o smrtnosti zbog ovog raka i primera iskorenjivanja u nekim zemljama upravo zahvaljujući vakcini, nju je primilo svega 25 devojčica i dečaka iz Vranja, piše portal Slobodna reč.

Trenutno stanje u Srbiji je takvo da su šanse za preživljavanje obolelima od raka grlića materice skoro 50:50, tačnije godišnje od ovog raka oboli oko 1.500 žena, dok više od 700 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Svakog dana u Srbiji odnese dva života, a zarazi četiri.

Za razliku od većine karcinoma, razvijanje ovog se dokazano može sprečiti imunizacijom protiv glavnog uzročnika – HPV virusa, a vakcina od trošku Republičkog fonda za zdravrsvetno osiguranje je od pre nekoliko meseci konačno dostupna i u Srbiji.

Prema podacima RFZO, od početka besplatne vakcinacije protiv HPV-a u Srbiji, do početka novembra je prvu dozu primilo oko 10.800 dece.

Vakcinacija se obavlja širom zemlje u domovima zdravlja, a obezbeđena je devetovalentna vakcina koja predstavlja „zlatni standard prema preporuci struke“.

U Domu zdravlja Zdravstvenog centra Vranje, tačnije u Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine, vakcinacija protiv oboljenja izazvanih HPV virusom počela je da se realizuje 13. juna ove godine.

Od tada je vakcinu primilo 25 devojčica i dečaka iz Vranja.

„Prvom dozom vakcine Gardasil 9 vakcinisano je 11 osoba uzrasta od 9 do 14 godina i 14 osoba uzrasta od 15 do 19 godina“ – navode iz ZC Vranje.

Kako objašnjava načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine dr Jelena Ilić Ristić, drugu dozu će deca uzrasta od 9 do 14 godina primiti za 6 meseci, dok je drugu dozu do sada primilo 9 deteta uzrasta od 15 do 19 godina, koja će treću dozu primiti za 4 meseca od primljene druge doze.

Kod dece iznad 15 godina starosti, vakcina se implementira u tri doze: druga nakon 2 meseca po primljenoj prvoj, i treća nakon 4 meseca po primljenoj drugoj dozi.

Vranjsko Društvo onkoloških pacijenata: Nema dileme, primiti vakcinu

Komentarišući broj vakcinisane dece u Vranju, iz lokalnog Društva onkoloških pacijenata za naš portal poručuju da se „obično bavimo posledicama, umesto da otlanjamo uzroke“ i podsećaju na činjenicu da najmanje jedna žena dnevno umre od karcinoma grlića materice, koji uzrokuje HPV virus.

"To je nečija majka, sestra, rođaka, prijateljica. Vakcina postoji i stava smo da nju treba da prime i devojčice i dečaci. Zdravstvena kultura je na veoma niskom nivou, i nije vođena adekvatna kampanja. Vakcina koja će potpuno smanjiti rizik od raka čiji je izazivač HPV je tu, dakle, postoji, ali ne i svest o njenoj važnosti, jer rak se događa nekom drugom ili neće mene. I to je naša surova realnost" – navode iz DOP.

Kako dodaju, kada se desi, sledi najgori scenario sa neizvesnim ishodom, te su zato bez dileme: „Vakcinu treba primiti“, poručuju.

Kako je ranije objasnila dr Jelena Stanković iz ZZJZ Vranje, HPV vakcina sprečava nastanak nekoliko vrsta raka, i mogu je primiti oba pola.

Može se primiti već sa devet godina, a najefikasnija je ako se primi između 11 i 12 godine.

Preporuka je da je prime žene do 26 godina, a muškraci do 21.

Najbolje je da se primi pre stupanja u seksualni odnos zbog toga što se ovi virusi prenose uglavnom tokom seksualnog odnosa“ – ističe ona.

Preciznije, onkogeni tipovi HPV-a izazivaju pre svega karcinom grlića materice, karcinom penisa, karcinom anusa kod oba pola i kondilome, to su sve bolesti koje su posledica infekcije HPV-om koji su toliko rasprostranjeni da su maltene sve seksualno aktivne osobe imale kontakt sa nekim od tipova virusa, objašnjava dr Stanković.

Vakcinacija je samo jedna od mera prevencije, ženama se preporučuju preventivni ginekološki pregledi odnosno Papanikolau test jednom godišnje, podseća ona.

Redovne posete urologu se takođe preporučuju za muškarce, a svakako i zaštićen seksualni odnos.

Kako je objasnila dr Stanković, postoji preko 120 tipova HPV virusa, a onaj koji izaziva rak grlića materice prenosi se tokom seksa, s tim što osoba dugo može biti zaražena a da nema ikakve simptome.

„Ukoliko se uoče prekancerogene lezije cerviksa, mogu se odstraniti na vreme da ne prerastu u karcinom grlića materice“ – podseća.

Neke od zabluda u vezi sa HPV vakcinom koje osporava dr Stanković jesu da ne može da se primiti nakon stupanja u seksualne odnose, ili da osobe koje su bile zaražene HPV-om ne mogu da je prime.

Prema njenim rečima, ukoliko je neko imao HPV u organizmu, može da primi vakcinu jer je broj onkogenih tipova karcinoma veliki.

Ne mora da znači da je osoba koja je seksualno aktivna došla u kontakt sa svim tipovima.

Znači, ona će biti zaštićena od onih tipova virusa sa kojim nije bila u kontatku.

Najbolje je da se primi vakcina pre stupanja u odnose, može i nakon toga ali je najbolje što ranije“ – kaže dr Stanković za Slobodnu reč.

Što se tiče neželjenih efekata, moguće je javljanje bola na mestu uboda, blaga do umerena temperatura tog dana ili dan nakon primanja vakcine.

Roditelji devojčica i dečaka u Vranju koji žele da ih zaštite od raka koje izaziva HPV virus, mogu se obratiti njihovim izabranim lekarima.

ZZJZ je u prvoj tranši Domu zdravlja dostavio 100 doza vakcine, i u drugoj tranši još 10 doza koje su opremljene za Zdravstvenu stanicu Vranjska Banja.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine dr Jelena Ilić Ristić dodaje da se prevencija oboljenja izazvanih HPV virusom sprovodi kroz primarnu prevenciju primenom opštih mera i imunizacijom u cilju smanjenja broja obolelih od HPV infekcija i sekundarnom prevencijom kroz skrining raka grlića materice radi ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja.

Najnovije vesti