Počinje sedmi P(h)antomfest u Vranju

Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest biće svečano otvoren u petak u 20 sati, u sali Doma vojske u Vranju.

Počeće zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) od strane Snežane Simonović (sekretarke Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih), Nebojše Novkovića, direktora festivala i Dejana Tričkovića, predsednika Skupštine grada Vranja.

Prve večeri biće premijerno izvedena predstava pantomime "Odluke", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

U petak od 21 sat biće izvedena veoma zanimljiva predstava "Krug života", talentovanog bugarskog pantomimičara Filipa Dončeva.

Oslanjajući se na klasičnu pantomimu Marsoa, Baroa, Borda, Edvardsa i Dariusa, "Krug života" bavi se najvažnijim momentima naših života u čijem je središtu nada.

- Biti živ znači imati nadu u bolji svet.

Čovek prolazi svoj životni ciklus sa nadom u besmrtnost.

Filip Dončev koristi uglavnom klasičnu pantomimičarsku tehniku Dekrua, Baroa i Marsoa i klasičnu muziku.

Zahvaljujući neverbalnom izražavanju ovu predstavu je moguće razumeti u celom svetu - kaže se u najavi predstave.

PROGRAM FESTIVALA

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post, koji će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu "Postovo komično pozorište".

U vezi sa ovom predstavom, New York Times je napisao da "Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika".

Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada SAD u Beogradu.

U okviru pratećeg programa 7. P(h)antomfesta Robert Post održaće u petak 7. decembra od 13 časova u Američkom kutku u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta".

Osmog decembra od 13 časova u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biti održana "Čajanka kod prijatelja" - eksperimentalni program koji je deo serijala "Pantomima izlazi na ulicu".

Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu "Čajanka kod prijatelja" i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada SAD u Srbiji.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Najnovije vesti