Ristić za Vranje News: Laž je da smo hteli da Vučiću blokiramo put

Predsednik UGS Nezavisnosti u bujanovačkoj Gumoplastici Slavoljub Ristić izjavio je za Vranje News da nisu tačne informacije koje su objavili neki mediji da je grupa radnika iz pogona u Klenikama u petak htela da u u tom selu blokira put koloni vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Naša namera nije bila ta.

Pojavili smo se pored puta da sačekamo Vučiča, nadajući se da će predsednik Srbije stati i porazgovarati sa nama o problemima koji nas muče u našem preduzeću i da zatražimo rešenje statusa firme i konačno razrešenje statusa zaposlenih.

Međutim, policija nas je udaljila jedno 20-30 metara od puta.

Vučić je prošao, ali se nije zaustavio - kaže Ristić za Vranje News.

Ristić podseća da je iz Vučićevog kabineta saopšteno da je misija kampanje "Budućnost Srbije, između ostalog, bila razgovor sa građanima Pčinjskog okruga.

- Međutim, ovaj naš slučaj to nije pokazao.

Kasnije sam iz medija saznao da je predsednik u Bujanovcu pominjao Gumoplastiku, ali je to neka priča "na dugom štapu".

Ako ne bude rešenja, tražiće se navodno strateški partner.

Lako je onima koji imaju primanja i koji imaju para, teško je nama koji ne radimo, ne primamo ništa, niti nam je rešen status firme - konstatuje Ristić.

On podseća da je i ranije za Vranje News izjavio da je radnicima stalo da se reši konačan status preduzeća, makar to bio i onaj najgori ishod - stečaj.

- Jer, u tom slučaju imali bismo neko vreme pravo na finansisjku nadoknadu preko tržišta rada, a posle bi se svako snalazio kakao zna i ume.

Ovako, mi ne znamo šta ćemo sa sobom - kaže Ristić.

Predsednik Vučić u četvrtak i petak 7. i 8. februara boravio je u Pčinjskom okrugu u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Preduzeće Gumoplastika u nadležnosti je Ministarstva privrede.

Nekada uspešna firma za proizvodnju gornjih delova obuće, kao i većina sličnih na jugu Srbije, zapala je u finansijske poteškoće i obustavila proizvodnju.

Većina od 68 zaposlenih u ovoj firmi iz pogona u selu Klenike štrajkovalo je od kraja 2017, čak i glađu, tražeći smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića, kao i da im država, kao većinski vlasnik, omogući socijalni program.

Gumoplastika je iz višegodišnjeg stečaja izašla avgusta 2015. godine. ali je ovih dana, nezvanično, opet pokrenut prethodni stečajni postupak (vidi okvir).

Zahtev za privatizaciju Gumoplastike podnet je još juna prošle godine, a Vlada Srbije je u septembru 2017. odlučila da u ovoj firmi i pokrene privatizaciju.

Ministarstvo privrede je oktobra prošle godine raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu, ali od toga nije bilo ništa.

PRETHODNI STEČAJNI POSTUPAK, OPET?

Ristić kaže da su radnici pogona u Klenikama "dobili neproverenu informaciju od direktora Gumoplastike da je navodno 12. decembra prošle godine pokrenut stečajni postupak u firmi".

Zvanične potvrde takve informacije do ovog momenta nema, ali prema broju predmeta u Privrednom sudu u Leskovcu, koji je redakcija Vranje News-a dobila od Ristića, u petak 8. februara 2019. "doneto je rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka" (izvor: Ministarstvo pravde - tok predmeta privrednih sudova).

Ristić još dodaje da radnicima Gumoplastike u pogonu u Klenikama još uvek nije stigao odgovor na pismo koje su poslali državnom sekretaru u Ministarstvu privrede Draganu Stevanoviću Bosketu i predsednici Skupštine Ivani Janaćković.

- Nismo dobili nikakav odgovor na pitanje šta će biti sa nama.

U tom dopisu istakli smo sledeće zahteve: da se iz sredstava firme omogući socijalni program za radnike preduzeća prodajom imovine i sl, što je po zakonu moguće; ili da se smeni postojeći direktor, dovede novi, otpočne proizvodnja i u okviru ovog drugog zahteva kao alternativa izdavanje pogona u zakup novom poslodavcu; treće, da se pokrene stečajni postupak, da se radnici oslobode i ostvare svoja prava na tržištu rada.

Imali smo još jedan zahtev, da se izmire obaveze po osnovu doprinosa PIO prema radnicima za period koji nije plaćen, tačnije od 31. decembra 2017. godine do momenta do kog smo primali plate - navodi Ristić za Vranje News.

On kaže da bi radnici "najviše voleli da firma nastavi da radi".

- Međutim, očigledno je da ne postoji dobra volja da se promeni aktuelni direktor Gumoplastike Srboljub Dimitrijević čiju smenu mi tražimo, a koga očigledno neko od političara debelo štiti - smatra Ristić.

Najnovije vesti