Ristić iz Gumoplastike: Poslanik Mitrović nas je u trenerci ubeđivao da odustanemo od štrajka

NIko nam od političara ne svraća otkad štrajkujemo, ali u sredu nam je svratio narodni poslanik SNS Nenad Mitrović, onako u trenerci je svratio da nas posavetuje da prekinemo štrajk – izjavio je za dnevni list Danas predsednik štrajkačkog odbora i poverenik UGS Nezavisnost u fabrici Slavoljub Ristić.

On kaže da su sa Mitrovićem razgovarali, ali da od štrajka ne odustaju.

Narodni poslanik im je, kako za Danas kaže Ristić, predložio da prekinu štrajk ili ga zamrznu do petka, kada se vraća delegacija iz Kine.

– Rekao sam mu da ako sada prekinemo štrajk nikada nećemo dobiti socijalni program.

Onda se okrenuo ka ostalima i rekao im: „ljudi, ne slušajte Slavoljuba, imate li vi decu i muževe, i žene kod kuće.

Vaši muževi i deca trpe zbog vas“.

Gde je bio kada su ta deca polazila u školu da pita za njih, da pita da li imamo da im kupimo nešto, gde je bio svih ovih meseci kada nismo primali plate da pita za njih, nego se setio da pita sada kada smo proveli tri dana u fabrici štrajkujući glađu – ističe Ristić.

Pre nego što su se odlučili da na ovaj način izraze nezadovoljstvo time što im država kao većinski vlasnik fabrike ne isplaćuje 12 miliona dinara dugovanja za zarade, kao i socijalni program za koji su se prijavili još juna 2017, zaposleni u Gumoplastici su štrajkovali poslednjih osam meseci.

– Nastavljamo štrajk u fabrici i prethodnu noć smo tu proveli. Međutim, niko nam se ne obraća, samo je Mitrović bio - kaže Ristić.

Inače, SNS je u bujanovačkoj skupštini u opoziciji, dok iz vlasti štrajkače niko ne posećuje.

Narodni poslanik Nenad Mitrović za Danas kaže da je posetio radnike i da im je rekao da sačekaju sa štrajkom do petka. dok se državna delegacija ne vrati iz Kine.

– Rekao sam im da sačekaju, da su mi u subotu rekli da će da štrajkuju rekao bih im da sačekaju dok se delegacija ne vrati iz Kine.

Tamo je i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji mi je rekao da će čim se vrate doći u fabriku – ističe Mitrović, koji je 27. avgusta bio u Ministarstvu privrede na sastanku sa radnicima, predstavnicima ministarstava rada i finansija i Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Mitrović kaže da je radnicima rekao da je zabrinut za njihovo zdravlje i da se i sam ponudio da ostane sa njima.

Dnevni list Danas od marta piše o radnicima fabrike koje je država (ima 85 odsto vlasništva) do 2016. plaćala mesečno između 8.000 i 15.000 dinara.

Zbog toga što su godinama primali zarade daleko ispod zakonskog minimalca 41 radnik je tužio poslodavca i dobio na sudu.

Uprkos pravosnažnoj presudi dug im još nije vraćen.

Na sastanku u Ministarstvu privrede pre mesec dana, kom su kako su nam radnici rekli prisustvovali i predstavnici ministarstava rada i finansija, obećano im je da će država pronaći rešenje i isplatiti socijalni program.

Međutim, radnici ne samo da nisu dobili novac, već nisu dobili nijednu informaciju od bilo koje državne institucije koja je upoznata sa njihovim slučajem.

Vlada Srbije je prošle jeseni raspisala poziv za privatizaciju fabrike koja se u ovom gradiću na jugu Srbije 80 godina bavila preradom kože, metala i plastike, ali od toga nije bilo ništa.

U Ministarstvu finansija su rekli da se pitanja u vezi sa ovim postave Ministarstvu privrede, što je redakcija Danasa, kako se navodi u tekstu, učnila još u ponedeljak.

Međutim, do srede ni na to poslednje, ali i na isto pitanje poslato na njihovu adresu pre nekoliko meseci iz Ministarstva privrede nisu dali odgovor.

Najnovije vesti