RIK: Zaštitne maske za birače nisu obavezne, ali su poželjne

Vranje/Beograd - Iz Republičke izborne komisije (RIK) saopšteno je uoči glasanja da će na biračkim mestima u nedelju biti preduzete potrebne mere za zaštitu od koronavirusa, odnosno da je za sve članove biračkih odbora obezbeđena zaštitna oprema.

Glasači koji dolaze na biračko mesto nisu u obavezi da imaju masku, ali bi takvo ponašanje bilo poželjno, a predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će i za njih biti obezbeđene zaštitne maske ako ih žele.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je preporuke o ponašanju na biračkom mestu koje podrazumevaju da članovi biračkog odbora nose zaštitne maske i rukavice, da redovno provetravaju prostorije i da vode računa o tome da između birača postoji fizička distanca od najmanje jednog metra.

Biračko mesto treba da bude očišćeno i provetreno najmanje 24 sata pre početka izbora i za vreme trajanja glasanja ne treba koristiti veštačku ventilaciju, već je poželjno da bude otvoren makar jedan prozor a da u prostoriji bude istaknut i plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja koronavirusa.

Za vreme utvrđivanja identiteta birača, od njega će biti zatraženo da na kratko ukloni zaštitnu masku

Najnovije vesti