Republička komisija traži da Geoks vrati više od 400 miliona državne pomoći i kamate

Savet Komisije za kontrolu državne pomoći doneo je rešenje kojim se kompaniji Technic development, investitoru i proizvođaču obuće Geoks u Vranju, nalaže da vrati državnu pomoć jer je ona dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći, javlja RTS.

Savet u rešenju objavljenom na sajtu Komisije potvrđuje da su sredstva za "Izgradnju fabrike za proizvodnju obuće" u Vranju dodeljena suprotno odredbama zakona.

Ovim rešenjem se Ministarstvu privrede nalaže da, bez odlaganja, preduzme mere prema kompaniji Technic development u cilju povraćaja državne pomoći.ž

Ova kompanija treba da vrati pomoć od 90.687.891 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 1. aprila 2016. godine do dana povraćaja iskorišćenog iznosa, navodi se u rešenju.

Takođe, treba da vrati i pomoć od u iznosu od 323.356.500 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 23. decembra 2016. godine do dana povraćaja iskorišćenog iznosa, ističe se u rešenju.

Technic development u Vranju je investirao i proizvodio obuću italijanske kompanije Geoksu Vranju koja je početkom avgusta zvanično prestala da radi, a oko 1.200 radnika ostalo je bez posla.

Geoks je u Vranju radio pet i po godina, za to vreme od države je dobio subvencije od 16 miliona evra koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.

Najnovije vesti