Reciprocitet: Dve zabrane prelaska administrativne linije

Dva prelaska „integrisanog graničnog prelaza“ nisu uspela. Jedan koordinatorki Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, Vinki Radosavljević, a drugi kosovskom akademiku, Hivziju Isljamiju. Ovo je drugi put da je Isljamiju zabranjen prelazak. Stigle su osude, najave recipročnih mera i protesta zbog, kako navode iz Prištine – kršenja sporazuma o slobodi kretanja.

„Koordinatorki Upravljačkog tima ZSO Vinki Radosavljević zabranili da pređe Jarinje!“ – ovako je vest o Koordinatorki UP-a javila lokalna televizija Most, navodeći da je Radosavljevićevoj „albanski predstavnik KPS zabranio prelazak službenim automobilom i vratio je nazad u Kosovsku Mitrovicu“. - Na Jarinje sam došla oko 12 časova kolima, ali je jedan član KPS odmah prišao i izdvojio me iz kolone vozila. Iako sam imala i putni nalog i ovlašćenje za automobil, rekao je da ne mogu vikendom da prelazim. Tražio je da napišem izjavu i rekao da će slučaj da preda javnom tužiocu, iako nikakav prekršaj nije napravljen.Išla sam na sastanak u Rašku sa ljudima koji treba da se vrate na KiM i imala sve potrebne papire. Do sada sam više puta prelazila preko Jarinja i nisam imala ovakav problem - kazala je Radosavljević za Most.Ona smatra da je ovo „zapravo očigledan pritisak“ na nju i ostale članove Upravljačkog tima.Iz Beograda za sada nema reakcije.A ranije je bivšem predsedniku Akademije nauka i umetnosti Kosova (ANUK) Hivzi Isljamiju, koji je i član Evropske akademije nauka, ponovo zabranjen ulazak u Srbiju, javila je RTK2. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je i da je ovo druga „zabrana“ za Isljamija.- U najjačem smislu osuđujem zabranu srpskih vlasti akademiku Hivziju Isljamiju, kojeg je po drugi put za nekoliko dana, kada je pokušao da poseti svoju porodicu, srpska policija vratila sa granice. Protestovaćemo kod Službe za spoljnu politiku i bezbednost zbog kršenja Sporazuma o slobodnom kretanju i primenićemo reciprocitet – poručio je šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli.

- Srbija jednostrano zabranjuje povratak kosovskih Albanaca na njihovu zemlju na jugu Srbije! Prof. Hivziju Isljamiju je ponovo zabranjeno da se vrati svojoj kući u Bujanovcu, bez objašnjenja. Ovo je ozbiljno kršenje Briselskog sporazuma o slobodi kretanja. Mi ćemo uzvratiti – bila je poruka zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja.Sredinom juna ulazak u centralnu Srbiju zabranjen je publicisti Škeljzenu Maljićiju, a potom je 28. juna srpskom ministru vojnom Aleksandru Vulinu zabranjeno da poseti Kosovo.

Najnovije vesti