Razgledajte Markovo kale u 3D prikazu

Srednjovekovna tvrđava Markovo kale nadomak Vranja i čuvena crkva na Vražjem kamenu kod Trgovišta predstavljeni su u "3D" prikazu na internet stranici "Srbija 3D", na kojoj se prezentuju teže pristupačna nepokretna kulturna dobra jugoistočne Srbije.

Cilj projekta kojeg realizuje Elektronski fakultet u Nišu, uz podršku Ministarstva kulture, jeste da se arhitektonsko kulturno blago jugoistočne Srbije učini dostupnim što široj, kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

Zato je pribegnuto izradi foto-realističnih 3D modela objekata, veb stranica projekta i razvijanje veb aplikacija preko kojih će korisnici biti u mogućnosti da se "kreću" kroz digitalizovane objekte i da ih gledaju pod različitim uglovima.

Posetioci, između ostalog, mogu da pogledaju 3D prikaz ostatke srednjovekovne tvrđave Markovo kale kod Vranja koja se u turskim zvaničnim popisima naziva "Kale-i Ivraniya" – tvrđava Vranje.

Osmanlije su je koristili neko vreme i tu su imali posadu od tridesetak ljudi.

Markovo Kale je tvrđava, odnosno srednjovekovni istorijski spomenik na 4,5 kilometara severno od Vranja, na starom putu Vranje – Leskovac i sadašnjem putu Vranje – Vlase – Mijovce, u klisuri Gradske reke na nadmorskoj visini od oko 750 metara.

Leži na grebenu između planina Krstilovica i Pljačkavica.

Između njih i grada probijaju se Devotinska i Mala reka, koje se ispod samoga grada ulivaju jedna u drugu.

Tvrđava je izgrađena u 13. veku.

Danas je u ruševinama.

Najnovije vesti