Ratnog veterana policija prekršajno kaznila jer je bio na eko protestu

Dragoljubu Stošiću, ratnom vojnom veteranu iz Vranja, stigao je ovih dana na kućnu adresu prekršajni nalog iz Policijske uprave u Vranju kojim se on sumnjiči da je prilikom ekološkog protesta u Vranju 4. decembra navodno povredio Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Igor Trajković, ovlašćeno službeno lice Policijske uprave, 16. decembra napisao je prekršajni nalog u kome se kaže da se Dragoljub "kretao kolovozom u Ulici Ivana Milutinovića (kod Sabornog hrama Svete Trojice u centru Vranja, p.r), na delu gde postoji izgrađeni trotoar, što je suprotno članu 94, stav 1 Zakona o bezbednosti saobraćaja".

"Prekršaj je otkriven fotografisanjem koje je zabeležio kriminalistički policajac OKP-a PU Vranje Dejan Marinković i kao prilog - službena beleška 230-16/21 od 9. decembra 2021. godine - čime je učinjen prekršaj iz člana 333, stav 1, tačka 52 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima za koji se izriče novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara", piše u ovom policijskom dokumentu.

Pogledom na zakon vidi se da u članu 333 piše da se "novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kažnjava za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona", u konkretnom slučaju (prema tački 52) piše: "Na putu koji ima trotoar ili drugu površinu namenjenu za kretanje pešaka, odnosno površinu pored kolovoza pogodnu za kretanje pešaka, pešak je dužan da se kreće tim površinama; radi obilaženja neke prepreke na trotoaru, pešak je dužan da, pre stupanja na kolovoz, obrati pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koje mu se približava i da se prethodno uveri da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja".

Od Dragoljuba Stošića traži se da novac uplati u korist budžeta Republike Srbije po prekršajnom nalogu.

U reakciji na ovaj prekršajni nalog Stošić u izjavi za Vranje News poziva sve one koji su u sličnoj situaciji da mu se jave.

"Trebali bismo svi koji smo dobili prekršajne prijave da se organizujemo radi zajedničke odbrane pred sudom", kazao je on.

Identičan prekršajni nalog dobio je i profesor geografije iz Vranja Nemanja Ristić, takođe zbog protestu održanog 4. decembra od 14 časova kod gradske crkve, s tim što se ovaj profesor, kako je rekao nekim lokalnim medijima, "nije ni nalazio na toj lokaciji".

Prekršajni nalog dobili su i pojedini članovi udruženja Borino i evropsko Vranje (BEV), za koje se takođe navodi da su fotografisani na istoj lokaciji, razlika je što su oni, kao i veteran Dragoljub Stošić, tamo zaista i bili.

Najnovije vesti