Ratni put Moravske divizije u slici i reči (FOTO, VIDEO)

Slavne stranice naše istorije ne bi bile ispisane bez velikih junaka, srpskih heroja koji su dali najveću žrtvu za budućnost srpskog naroda, izjavio je u četvrtak na otvaranju izložbe "Ratni put Moravske divizije u Prvom svetskom ratu (1914-1918)" gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

- O Moravskoj diviziji i njena četiri puka srpska istoriografija nije dala puno.

Razne pokušaje prekrajanja istorije vođene stranim interesima, ne smemo da dozvolimo.

Zato je naš zadatak da se ne odreknemo zasluga naših predaka, da sačuvamo brojne uspomene od zuba vremena.

Kulturne manifestacije, istorijski događaji, svečane ceremonije, neka budu samo jedan od načina da svim srpskim junacima koji su ginuli za slobodu našeg naroda odamo dužno poštovanje i zahvalnost - rekao je Milenković na dan kada Vranje proslavlja Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Mira Ninošević, autorka izložbe i direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu, naglasila je da je ova izložba posvećena slavnim precima - hrabrim srpskim ratnicima sa teritorije jugoistočne Srbije, koji su u sastavu Moravske divizije proneli slavu srpskog oružja u svim bitkama od 1914. do 1918. godine.

- Mnogi od njih položili su živote u odbrani otadžbine.

Ovim herojima srpski narod duguje neizmernu zahvalnost i poštovanje - dodala je Ninoševićeva.

Dr Dejan Antić, docent sa Filozofskog fakulteta u Nišu rekao je da je kompletan materijal predstavljen na ovoj izložbi "znalački odabran".

- Njegovim predstavljanjem, pružena je mogućnost rekonstrukcije ratne svakodnevnice srpskog vojnika - Moravca, ali i stvaranja šire slike o izazovima, strahotama i mnogobrojnim iskušenjima iz perioda Velikog rata - istakao je Antić.

Pripremajući izložbu „Ratni put Moravske divizije 1914 - 1918", Narodni muzej u Leskovcu prikupio je mnogo dokumenata, zapisa, predmeta, odlikovanja, uniformi, oružja i preko 1.000 fotografija.

- Mnoge od njih su ekskluzivne i do sada neobjavljivane.

Vojnici su, u časovima odmora, od starih opasača, šlemova, municije i praznih artiljerijskih čaura pravili razne predmete, od kojih su neki izloženi.

Podizali su i bašte u kojima su gajili cveće i povrće.

Tokom obeležavanja krsnih slava pukova svirao je vojni orkestar, pa nije bilo retko ni da se vojnici uhvate u kolo i zaigraju.

Svečanostima je često prisustvovao kralj Aleksandar.

Najnovije vesti