Narednik Oliv Kelso King, izložba o australijskoj heroini u Srpskoj vojsci (FOTO, VIDEO)

Narednik Oliv Kelso King bila je među hiljadama Australijanki koje su pružale nesebičnu medicinsku i humanitarnu pomoć u regionu u Prvom svetskom ratu.

Biilo je mnogo lekara, medicinskih sestri i humanitarki i mi smo na to ponosni - rekao je otvarajući u Vranju izložbu o ovoj australijskoj heroini zamenik ambasadora Australije u Srbiji Liang Zeng.

- Oliv Kelso King je bila posebna.

Ona je prva Austrlijanka koja je imala aktivnu službu u Sprskoj vojsci od 1916. godine, kao vozač saniteta.

Ona se nakon toga i zaljubila u jednog srpskog oficira Milana Jovičića i, iako se nisu venčali, ostala sam njim prijatelj do kraja života.

I nakon rata, ostala je u Srbiji i učestvovala u prikupljanju humanitarne pomoći.

Vratila se u Australiju tek 1920. godine, da bi opet bila u Srbiji 1922. gde je prisustvovala venčanju kralja Aleksandra - rekao je Zeng.

Oliv Kelso King je "paradigma australijske pomoći Srbiji" u Prvom svetskom ratu, nadovezao se zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.

- Mi smo na ovaj način želeli da joj odamo počast i izrazimo večnu zahvalnost Australiji za svu pomoć koja nam je pružena tokom Prvog svetskog rata - rekao je Antić.

U Gradskoj biblioteci Bora Stanković u Vranju u sredu je otvorena izložba "Narednik Oliv Kelso King", postavke fotografija i dokumenata iz Velikog rata, svedočanstvo o neustrašivoj australijskoj heroini koja je služila u Srpskoj vojsci.

Izložba je otvorena povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

U tom ratu na desetine hrabrih Australijanki: lekarki, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja – pružilo je preko potrebnu humanitarnu pomoć Kraljevini Srbiji.

Ove neustrašive žene dobrovoljno su služile na srpskom frontu, kako bi obezbedile neophodnu medicinsku pomoć srpskim vojnicima i civilima.

Većina žena-dobrovoljaca iz Australije izabrala je da služi sa sanitetskom organizacijom Škotske ženske bolnice (ŠŽB), dok je jedan broj bio sastavni deo Britanskog crvenog krsta i Srpske vojske.

Njihovim doprinosom značajno je poboljšan nivo i kvalitet zdravstvenih usluga koje su pružane vojnim i civilnim ranjenicima.

Oliv King se 1916. godine pridružila se Srpskoj vojsci kao vozač u sanitetskoj službi.

Stigla je iz sanitetske organizacije Škotske ženske bolnice (ŠŽB), sastavnog dela Britanskog crvenog krsta i Srpske vojske.

U Srpskoj vojsci pripadala je štabu Sanitetske službe i na kraju dospela do čina narednika.

Često je putovala do prvih borbenih linija, prevozeći vojnike i ranjenike.

Njeni neumorni napori u evakuaciji civila i medicinske opreme tokom velikog solunskog požara u avgustu 1917. godine doneli su joj srpsku Srebrnu medalju za hrabrost.

Organizator izložbe u Vranju je gradska Biblioteka Bora Stanković.

Najnovije vesti