Raspisan konkurs za novinarsku nagradu Slađana Veljković

Raspisan je konkurs za novinarsko priznanje "Slađana Veljković" koje će i ove godine biti dodeljeno 8. jula, na dan novinarkine smrti, saopšteno je iz Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) u Vranja.

Organizacioni odbor doneo je odluku o dodeli tri ravnopravna priznanja u vidu plakete i novčanog iznosa od 200 evra.

- Novinari i redakcije mogu poslati svoje predloge za tri kategorije u kojima će se birati najbolja medijska ostvarenja.

To su reportaža, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i nagrada za novinarski poduhvat - navode iz CMTDO.

Prerano preminula novinarka Slađana Veljković, svojim reportažama objavljenim u dnevnom listu Večernje novosti gde je do svoje smrti radila kao dopisnik iz Pčinjskog okruga, ostavila je neizbrisiv trag naročito u živopisnim reportažama i ljudskim pričama.

Nagrada za najbolji uređivački rad dodeljuje se kao omaž njenom uređivačkom radu u nedeljniku "Vranjske".

- Slađana Veljković je živela za junake svojih priča, svojim pisanjem pokretala je institucije kako bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna, zbog toga dodeljujemo nagradu novinarima koji su uspeli da svojim izveštavanjem pomere granice novinarstva - navode organizatori.

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih sfera novinarstva (televizija, štampani i online mediji) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu [email protected] najkasnije do 15. juna 2020 godine.

U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2019. godine do 15. juna 2020. godine.

PROŠLOGODIŠNJI DOBITNICI

Nagrada za najbolju reportažu lane je uručena Muharemu Mutabdžiji, novinaru lista Polimlje, za reportažu "Sve ljubavi Milića Avramovića" objavljenu u tom listu. Nagradu u kategoriji "novinarski poduhvat" podelile su novinarka Bete Biljana Ljubisavljević i novinarka RTS–a Lidija Georgijeva. U Kategoriji "najbolji uređivački rad" nagradu je dobio Aleksandar Stankov, novinar i urednik Južnih vesti iz Niša.

PROFIL

Slađana Veljković prerano je preminula 8. jula 2011. godine. Svoju novinarsku karijeru započela je i izgradila u novinama Vranjskim, gde je bila dugogodišnja urednica. Poslednje tri godine života radila je u Večernjim novostima i u prepoznatljivom stilu izveštavala o svim događajima sa juga Srbije.

- Podsećamo da smo odabrali dan njene smrti za dodelu nagrade jer želimo da tog dana živi novinarstvo i uspomena na nju.

Prošle godine naši prijatelji iz kompanije BAT u Vranju pomogli su nam da po prvi put dodelimo priznanja.

Zahvaljujući pomoći grada Vranja upriličena je izložba fotografija "Jedna karijera u 50 slika" - navode organizatori konkursa.

ALFA PLAM SPONZORIŠE NAGRADE

Organizatori navode da "posebnu zahvalnost" duguju kompaniji Alfa plam u Vranju koja će ove godine nagraditi dobitnike. Kompanija Alfa-Plam jedna je od najuspešnijih u Srbiji. Alfa Plam je lider u proizvodnji grejnih tela u regionu i spada u top 5 u Evropi. Pored uspeha u svojoj delatnosti Alfa Plam se može pohvaliti i realizacijom mnogobrojnih aktivnosti u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Pre svega u pogledu poštovanja svih važećih propisa kada je u pitanju odnos prema zaposlenima i svim ostalim interesnim grupama (akcionari, dobavljači, kupci). Kompanija Alfa plam je regionalno poznata i po projektima kojima pomaže socijalno ugroženim grupama stanovništva kroz razne vidove donacija. Važno je istaći da većina proizvoda ispunjava stroge standarde izvoza u EU što ih čini ekološki podobnim i u čemu se sastoji doprinos kompanije zaštiti životne sredine. Za realizaciju projekata društvene odgovornosti Alfa šlam je dobila nagradu "Društveno odgovorno poslovanje" koju dodeljuje Privredna Komora Srbije.

Najnovije vesti