Raspisan konkurs: Ove godine više para za nerazvijene preko Tončevljevog kabineta

Vranje - Lokalne samouprave u Srbiji, koje spadaju u red nedvoljno razvijenih, ponovo će moći da po Javnom pozivu koji je raspisao kabinet ministra Novice Tončeva, moći da projektno konkurišu za sredstva koja će im omogućiti realizaciju određenih programa.

Naime, na inicijativu Kabineta ministra Tončeva, zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, na sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2022. godinu.

Po toj uredbi je u utorak raspisan javni poziv.

Reč je o 320 miliona dinara koji se opredeljuju za realizaciju projekata unapređenja infrastrukturnih kapaciteta nedovoljno razvijenih opština.

"Kao što sam i obećao, prioritet Kabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština je da, u svakom trenutku, maksimalno uradimo sve što možemo kako bi se poboljšali uslovi za život i rad u nerazvijenim područjima.

Želim da građani i lokalne samouprave znaju da imaju našu punu podršku", navodi Tončev.

On dodaje da su se u njegovom kabinetu "aktivno zalagali da ove godine sredstva budu veća".

"U tome smo i uspeli.

I sam dolazim iz jedne nedovoljno razvijene opštine i svestan sam koliko pomoć Vlade Srbije znači predstavnicima lokalne samouprave", dodaje Tončev.

Tokom prethodne godine, napomenuo je, on i njegovi saradnici obišli su najveći broj nerazijenih opština i, kako kaže, "uverili se u efikasno korišćenje odobrenih sredstava".

"Najsrećniji sam bio kada sam osetio da i stanovnici tih opština neguju jedan novi duh koji omogućava da zajednički idemo putem ubrzanog oporavka i prelaska u kategoriju višeg stepena razvijenosti.

Moj tim i ja nastavljamo još energičnije da se borimo da mladi vide perspektivu opstanka na svojim ognjištima, da nam se deca više rađaju i da sadašnje i buduće finansijere razvojnih projekata u tim opštinama uverimo koliko je to radan i vredan narod", zaključio je ministar Tončev.

Pravo na podnošenje prijave projekata imaju lokalne samouprave koje spadaju u red izrazito nedovoljno razvijenih opština.

Takvih opština je u Srbiji 44.

"Kriterijumi za ocenjivanje prijava projekata biće održivost projekta, broj potencijalnih korisnika obuhvaćenih projektom, sopstveno učešće i efekat realizovanog projekta na kvalitet života u jedinici lokalne samouprave.

Realizacija projekata ima za cilj podizanje kapaciteta u oblasti izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata i nabavke opreme od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine", navodi se.

Sve informacije o Javnom pozivu i formulare možete pronaći ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti