Radulović: Sporazum sa Kosovom pripremljen po instrukcijama Nemačke (VIDEO)

Predsednik Programskog saveta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izjavio je u petak u Vranju da je "sporazum sa Kosovom pripremao DS, a realizovao SNS po instrukcijama Nemačke".

- Praktično, ne treba ga ni potpisivati, jer taj sporazum je već potpisan.

Sada imamo situaciju da je, posle šest godina, država Srbija ispunila sve iz tog sporazuma - povukli smo policiju sa severa Kosmeta, povukli smo institucije sistema, sudove - a druga strana nije ispunila ništa.

Da li je rukovodstvo Kosova napravilo Zajednicu srpskih opština? Nije.

A obavezali su se na to pre šest godina - podsetio je Radulović.

On je kao rešenje u ovom momentu predložio "zamrzavanje svih razgovora i pregovora", dok Priština ne ispuni ono što je preuzela na sebe.

- Treba im dati rok da ispune obaveze preuzete za formiranje Zajednice srpskih opština.

Treba insistirati da se ukine suluda odluka o uvođenju taksi i povuče odluka o formiranju kosovske vojske koja je suprotna Rezoluciji 1244.

Ako to ne učine u roku od tri meseca, Srbija treba da se povuče iz Briselskog sporazuma, da ga proglasi pravno ništavim, jer je on mrtvo slovo na papiru.

Sledeći korak je vraćanje naših institucija na Kosmet - kazao je Radulović.

Narodni poslanik "Dosta je bilo" u Narodnoj skupštini Srbije Branka Stamenković potencirala je da ona i Radulović žele da predstave "predlog za rešenje pitanja Kosova i Metohije", koji je, kako je kazala, opet "usko vezan sa pitanjem treba li Srbija da teži tome da uđe u Evropsku uniju".

- Ili možda postoji neka alternativa koja takođe predstavlja evropske integracije.

Naš program donosi drugi model od onog koji nameće EU - konstatovala je Stamenkovićeva.

Radulović je kazao da je Srbija ekonomski slaba država i da dok ne ojača treba da vodi "politiku koja kaže da je Kosmet sastavni deo Srbije".

- Mi u tome ne treba ništa da menjamo.

Albanci žele to da promene, oni su međunarodno nepriznata država i nisu u UN.

Mi treba da donesemo Zakon o KiM, primenimo model Danske i Farskih ostrva (deo teritorije Danske zv. Farska ostrva nije u EU i u njemu su danski građani koji žive na tim Farskim ostrvima, ali nisu stanovnici EU) i držimo se te politike, ne moramo ništa da menjamo i ne moramo da pitamo Albance šta da radimo - predložio je on.

Osnivač DJB je naglasio da je jedina situacija u kojoj bi Srbija trebalo nešto da preduzme eventualni vojni upad kosovske vojske na sever Kosmeta.

- Morali bismo da imamo vojni odgovor na to.

Svrha vojske zemlje koja se brani je da pošalje poruku drugoj strani da će u slučaju napada postojati posledice.

Ako se tako ne ponašamo, šaljemo poruku da mogu da učine šta žele - naveo je Radulović.

Kada država ekonomski ojača, predložio je Radulović pozivajući se na DJB predlog Zakona o KiM, trebalo bi ustanoviti da "onaj ko prihvati kosovsko državljanstvo, gubi srpsko".

- Što se ličnih karata tiče, ako uzmeš ličnu kartu na KiM dužnost ti je da je prijaviš organima Srbije i onda se tretiraš kao lojalan građanin Srbije.

Ako prihvatiš srpsku ličnu kartu, imaš sve privilegije kao i građanin Srbije.

Kada ekonomski ojačamo, kada nam zdravstvo, socijani sistem i univerziteti budu jaki, ljudi će se sami upravljati prema onome što je bolje - kazao je Radulović.

Stamenkovićeva je, pak, dodala da se o ovim temama i predlozima "u medijima ne može ništa čuti" i da zato iz Dosta je bilo insistiraju na neposrednim kontaktima sa građanima preko ovakvih tribina.

- Moram da konstatujem da mi danas u Srbiji nemamo slobodne medije.

Ako niste na društvenim mrežama, vi nemate pojma šta se u državi dešava.

Sve što danas vidite u medijima, vi ne možete biti sigurni da se to zaista dogodilo - rekla je ona.

RADULOVIĆ TUŽIO DOJČE VELE

Stamenkovićeva je na tribini u Vranju saopštila da je, nakon okončanja komplikovanog i dugotrajnog procesa prikupljanja dokaza u SAD, osnivač DJB Saša Radulović u novembru ove godine preko svog pravnog zastupnika u Bonu podneo tužbu protiv Dojče Velea, državnog medijskog kanala Nemačke.

- O tome gotovo niko ništa ne piše u Srbiji ovih dana.

A Dojče vele je 2016. godine objavio totalnu laž da je Radulović u SAD ostao dužan milion dolara za porez.

Mogu da vam kažem da je Nemački sud u decembru prihvatio ovu tužbu i uputio je u redovnu sudsku proceduru.

Tužbi je prethodio pokušaj mirnog rešavanja spora početkom ove godine, koji je Dojče Vele odlučio da ignoriše - saopštila je Stamenkvićeva.

U Srbiji je moguće uvesti red, naglasio je Radulović ali, kako je istakao, "to se neće desiti dok god smo kolonija".

- Neće se desiti dok god nama upravljaju spolja, dok god imamo poslušne partijske elite na vlasti koje se okreću ka strancima i traže njihovu podršku - kazao je.

A, po njegovim rečima, ta podrška izgleda ovako.

- Sve su medije pokupovali Nemci, neke direktno, neke preko posrednika i onda preko njih utiču na politiku.

Pa, onda dovedu Tadića, a kad im on više ne treba dovedu nekog drugog i tako u krug - rekao je Radulović.

U sali OKCE u Vranju razgovaralo se pretežno o temama "Da li je KiM zaista izgubljeno" i "Kuda ide EU", apropo Nacrta Zakona o KiM i budućnosti Evropske unije, te mimoilaženja u stavovima treba li Srbija da ide tim putem ili ne.

MOTIVACIJA

Stamenkovićeva je u sali OKCE kazala da su uslovi za političku borbu u republičkom parlamentu "izuzetno teški i neravnopravni", ali i da "to ne znači da treba odustati od političke borbe".

- Što su teži uslovi, to je za nas veća motivacija - rekla je ona.

Najnovije vesti